Bleekselderij salade met wortel en dadels

Deze bleekselderij salade met wortel en dadels is een lekker bijgerecht dat je bij diverse gerechten kunt serveren. Ik maak het graag klaar bij een lekker stukje vlees en wat patat.

Bleekselderij salade met wortel en dadels; recept; recepten; bijgerecht; bijgerechten; salade; bleekselderij; wortel; appel; dadel; dadels

Bleekselderij salade met wortel en dadels maken

Voor deze salade snijd je bleekselderij, winterwortel, bosui, appels en dadels in stukjes. De groenten worden gemengd met een smakelijke dressing van mayonaise, citroensap, mierikswortel en gembersiroop. Een bijzondere combinatie die ik zelf nooit bedacht zou hebben, maar wel heel erg lekker smaakt. Deze salade is gelijk favoriet bij mij geworden!

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bleekselderij schillen

Bleekselderij kan soms erg draderig zijn. Daarom vind ik het lekkerder om de bleekselderij te schillen. In het onderstaande filmpje wordt getoond hoe je bleekselderij schoonmaakt en schilt.

Winterwortel of gewone wortel?

Ik gebruik voor deze salade winterwortel. Winterwortels zijn steviger dan gewone wortels en daardoor makkelijker te raspen. Daarnaast vind ik een winterwortel lekkerder van smaak. Op internet vond ik de volgende omschrijving over de verschillen tussen verschillende wortels:

Wortelen zoals wij die kennen onderscheiden we in bospeen, waspeen en winterpeen. Bospeen zijn lange slanke wortelen met een mooie oranje kleur. Het loof zit er nog aan en ze worden gebundeld in bossen verkocht. Bospeen heeft een kenmerkende friszoete smaak. Vooral in de maanden april t/m oktober is er volop bospeen verkrijgbaar.
Waspeen is een kleine donkeroranje wortel zonder loof. Het is jonge peen, die ’s winters wordt opgeslagen en in het voorjaar wordt aangevoerd. Waspeen heeft een flauwzoete smaak. Waspeen is het hele jaar door verkrijgbaar.
Winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De pit is lichter van kleur dan de buitenkant. De winterpeen heeft een volzoete smaak. De winterpeen is het hele jaar door verkrijgbaar.

Meer recepten van bijgerechten

Een lekkere salade, komkommer of toch liever iets warms? Kijk HIER voor alle recepten van bijgerechten op deze website.

Bleekselderij salade met wortel en dadels

Deze bleekselderij salade met wortel en dadels is een lekker bijgerecht dat je bij diverse gerechten kunt serveren. Lekker bij karbonades en patat!

Menugang Bijgerecht
Keyword appel, bleekselderij, citroen, dadels, mayonaise, mierikswortel, winterwortel
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

 • 150 gram winterwortel geschild en grof geraspt
 • 6 stelen bleekselderij schoongemaakt
 • 2 appels
 • 2 bosuitjes in ringetjes
 • 5 dadels ontpit en in stukjes
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 1 theelepel mierikswortel
 • sap van een halve citroen
 • 1 theelepel gembersiroop
 • peper
 • zout

Bereiden

 1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in dunne boogjes.

 2. Maak een dressing van de mayonaise, mierikswortel, gembersiroop en het citroensap. Breng op smaak met peper en zout. Schep de wortel, bleekselderij, appel, bosui en dadels door de dressing.

Dit recept voor een bleekselderij salade met wortel en dadels is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Pukster.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.