Bitterkoekjescake

Ligt het aan mij of zie je bitterkoekjescake tegenwoordig niet meer in de supermarkten liggen? En dat terwijl deze cake zo lekker is! Gelukkig is het ook niet moeilijk om zelf bitterkoekjescake te maken.

Bitterkoekjescake; recept; recepten; cake; zoet; bitterkoekje; bitterkoekjes

Bitterkoekjescake maken

Voor deze cake gebruik ik het basisrecept van een roombotercake en daar voeg ik 10 in stukjes gesneden bitterkoekjes aan toe. Bitterkoekjes zijn plakkerig en taai en daarom best lastig te snijden. Gebruiken een groot, goed scherp mes.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Wat is een bitterkoekje?

Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere amandelen, kristalsuiker en eiwit. Bittere amandelen zijn een variant van de meer bekende zoete amandel. In plaats van amandelen wordt ook wel het binnenste van abrikozenpitten gebruikt als goedkoop alternatief.

Bakvorm voor de cake

Ik gebruik voor cakes het liefst een siliconen bakvorm. Die heb je tegenwoordig in vele soorten en maten. Dit keer heb ik een fraaie tulband vorm gebruikt.
Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de cake helemaal afkoelen. Daarna kun je de cake storten.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Ken je oven

Deze cake wordt gebakken op een temperatuur van 160°C. Dit is een richtlijn, want elke oven is weer anders. Ik bak zelf in een heteluchtoven. Omdat de warmte dan beter verspreid wordt, kun je de aangegeven temperatuur vaak met 10% verlagen. Toch verlaag ik de temperatuur bij cakes niet.

Experimenteer met je oven, zodat je de optimale temperatuur voor dit soort baksels leert kennen.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Bitterkoekjescake

De bitterkoekjescake is gebaseerd op het beslag van een klassieke roombotercake. Daar worden in stukjes gesneden bitterkoekjes aan toegevoegd.

Menugang Taart/cake
Keyword cake
Voorbereiden 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 10 plakken

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroenrasp
  • mespuntje zout
  • 3 eieren M
  • 150 gram bloem gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 10 bitterkoekjes in stukjes

Bereiden

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Klop de roomboter met een mixer tot een zachte crème. Voeg de suiker, vanillesuiker, citroenrasp en het zout toe en mix ongeveer 5 minuten totdat het mengsel romig en luchtig is.
  3. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei geheel in het beslag is opgenomen.
  4. Spatel de bakpoeder, bloem en bitterkoekjes door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

2 reacties

  1. misschien een tip , in plaats van de bitterkoekjes snijden kan je ze ook in stukjes knippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.