Amandelcake met kersen

Deze amandelcake met kersen is zowel glutenvrij als lactosevrij. Maar vooral heel erg lekker! Je kunt dit recept met verse kersen maken, maar ik gebruik kersen uit de diepvries.

Amandelcake met kersen; recept; recepten; cake; amandelmeel; kersen; glutenvrij; lactosevrij

Amandelcake met kersen maken

Deze cake is heel eenvoudig om te maken: je mixt alle ingrediënten, je schept er kersen doorheen en je bakt de cake. Simpel! Ik heb kersen uit de diepvries gebruikt. Als je deze direct uit de diepvries door het beslag schept, voorkom je dat de vruchten tijdens het bakken gaan “bloeden” en hun sap verliezen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvorm voor de cake

Ik gebruik voor cakes het liefst een siliconen bakvorm. Die heb je tegenwoordig in vele soorten en maten. Dit keer heb ik een fraaie tulband vorm gebruikt.
Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de cake helemaal afkoelen. Daarna kun je de cake storten.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Amandelmeel

Amandelmeel bestaat uit fijngemalen, geblancheerde amandelen. Amandelen worden omhuld door een dun, bruin vliesjes. Door amandelen kort te koken (blancheren) laat dit vliesje los. De witte amandel wordt dan gemalen tot meel.

Amandelmeel is glutenvrij en bevat in vergelijking tot tarwemeel veel minder koolhydraten. Amandelmeel bakt heel anders dan tarwemeel. De verhoudingen van de ingrediënten van een amandelcake zijn daarom heel anders dan die van een cake met tarwemeel.

Bekijk HIER alle recepten met amandelmeel.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Amandelcake met kersen

Deze amandelcake met kersen is zowel glutenvrij als lactosevrij. Maar vooral heel erg lekker! Je kunt dit recept met verse kersen maken, maar ik gebruik kersen uit de diepvries.

Menugang Taart/cake
Keyword amandelmeel, kersen
Porties 12 plakken

Ingrediënten

  • 200 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eieren
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 100 gram suiker
  • 250 gram kersen (diepvries, niet ontdooid)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven op 160°C)

  2. Gebruik een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede. Vet deze in. (NB. een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten).

  3. Doe het amandelmeel in een kom en meng het met het zout en de bakpoeder. Voeg hieraan de eieren, citroensap, citroenrasp en suiker toe. Mix het beslag goed door elkaar.

  4. Schep de kersen door het beslag. Als je kersen uit de diepvries gebruikt, is het niet nodig om deze eerst te ontdooien.

  5. Schep het cakebeslag in de vorm en bak de cake in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Dit recept voor een amandelcake met kersen is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website eten van Eefke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.