Aardbeien inmaken met suikersiroop

Toen er nog geen vriezers bestonden was het heel normaal om fruit en groenten in te maken voor een lange houdbaarheid. Toen ik onlangs een grote partij aardbeien op de kop kon tikken, heb ik heerlijk geëxperimenteerd met diverse aardbei recepten. Aardbeien inmaken met suikersiroop is echt een aanrader. Zowel de ingemaakte aardbeien als de siroop zijn heerlijk over ijs of door de yoghurt.

aardbeien inmaken; recept; recepten; aardbei; aardbeien; inmaken; wecken;

Aardbeien inmaken met suikersiroop

Kies voor het inmaken mooie en stevige stukken fruit. Je maakt het fruit schoon en stopt het in een pot. Daarop giet je warm suikerwater. Je sluit daarna de pot en kookt het de hele pot ongeveer een half uur in een grote pan water. Door het koken wordt de pot luchtdicht afgesloten en blijven de aardbeien lang houdbaar. Deze ingemaakte aardbeien zijn echter zo lekker, dat deze bij ons in mum van tijd al op waren.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze ingemaakte aardbeien afdrukken.

Ingemaakte aardbeien bewaren

Ik bewaar de ingemaakte aarbeien in weckpotjes. Potjes moeten vooraf gesteriliseerd worden. Ik doe dat altijd in de oven. Dat gaat als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C.
 2. Leg een droge, schone theedoek uitgespreid klaar op het aanrecht.
 3. Was de potten en deksels indien nodig af en spoel de potten en deksels vervolgens goed schoon met heet water.
 4. Zet de natte potten en deksels onderste boven op de theedoek en laat kort uitlekken
 5. Zet de nog vochtige potten en deksels met de opening naar boven in de oven. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
 6. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckpotten af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
 7. Haal de weckpotten en deksels uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de potten en deksels niet aanraakt.
 8. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de deksel en monteer je de beugels van de weckpotten.
 9. Vul de weckpotten met een trechter. Zorg er daarbij voor dat de rand van de pot schoon blijft.

Aardbeien inmaken met suikersiroop

Aardbeien inmaken met suikersiroop is echt een aanrader. Zowel de ingemaakte aardbeien als de siroop zijn heerlijk over ijs of door de yoghurt. Door het inmaken blijven de aardbeien lang houdbaar.

Menugang Nagerecht
Keyword aardbeien
Bereidingstijd 1 uur
Porties 1 kilogram

Ingrediënten

 • 1 kilogram aardbeien
 • 1 liter water
 • 500 gram kristalsuiker

Bereiden

 1. Gebruik (weck)potten van dezelfde hoogte. Ik heb voor dit recept 2 potten van een ½ liter gebruikt.

 2. Gebruik alleen mooie, stevige aardbeien. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Doe de schoongemaakte aardbeien in een (weck)pot. Vul de pot tot ongeveer 2 centimeter onder de rand.

 3. Doe het water en de suiker in een pan en verwarm het water totdat de suiker geheel is opgelost. Giet via een trechter het warme suikerwater over de aardbeien en zorg dat alle aardbeien onder staan. Zorg ervoor dat de randen van de pot schoon zijn en sluit de pot.

 4. Neem een grote pan en leg een theedoek op de bodem van de pan. Dit voorkomt dat de potten tegen de bodem tikken tijdens het koken. Zet de potten in de pan en vul de pan met water tot ongeveer 1 centimeter onder de deksel van de potten.

  Verwarm het water tot ca. 80°C. Laat de potten ongeveer 25 minuten koken en houd daarbij de temperatuur tussen de 75°C en 85°C.

 5. Laat de potten in het water afkoelen.

1 reactie

 1. Een veel simpeler recept gaat als volgt:
  1kg mooie aardbeien, gewassen en getopt
  700g suiker
  Mix aardbeien met de suiker laag voor laag
  Zet weg voor min. 4 uur of ‘snachts
  Giet aardbeien met suiker en al in pan. Schraap alle niet opgeloste suiker mee.
  Kook kort maar goed door.
  Giet in weckflessen en sluit goed af
  Klaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.