Zuurkooltaart met spekjes en ham

Zuurkool is een van mijn favoriete gerechten in het najaar of de winter. Omdat mijn echtgenoot overgevoelig is voor aardappel, eten wij nooit een traditionele zuurkoolstamppot. Maar deze zuurkooltaart met spekjes en ham is ook erg lekker.Zuurkooltaart met spekjes en ham; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; zuurkool; spek; ham

Zuurkooltaart met spekjes en ham maken

Dit recept voor zuurkooltaart is erg eenvoudig. Alle ingrediënten kort bakken, de vulling over de bodem verdelen en de hartige taart kan in de oven. In dit recept komt de zuurkool goed tot zijn recht. De combinatie met ham en spekjes bij zuurkool is natuurlijk een klassieker.

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf deeg voor een hartige taart of quiche te maken, pas ik dit toe bij alle hartige taarten. In onderstaand recept is dan ook uitgegaan van zelfgemaakt deeg. Je kunt dit uiteraard vervangen door kant en klaar deeg voor een hartige taart.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze zuurkooltaart met spekjes en ham afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 735 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 35 gram
Vet per portie: ca. 51 gram
Eiwit per portie: ca. 35 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Bakvormen voor een hartige taart

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Zuurkooltaart met spekjes en ham

In dit recept wordt zuurkool verwerkt in een lekkere hartige zuurkooltaart met spekjes en ham. Wat mij betreft lekkerder dan een stamppot van zuurkool. 

Menugang Hoofdgerecht
Keyword ham, spek, zuurkool
Wachttijd + oventijd 1 hour
Bereidingstijd 20 minutes
Porties 2 personen
Voedingswaarde 735 kcal

Ingrediënten

Voor het hartige taart deeg:

  • 100 gram tarwebloem
  • mespuntje zout
  • 50 gram koude boter
  • ½ losgeklopt ei
  • 2 theelepels koud water
  • boter of margarine om in te vetten

Voor de vulling van de hartige taart:

  • 250 gram (wijn)zuurkool
  • 50 gram spekreepjes
  • 1 ui
  • 100 gram hamblokjes
  • 4 jeneverbessen
  • 1 theelepel tijm
  • 1 ei
  • 1 dl slagroom

Bereiden

Voor het hartige taartdeeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Gebruik een vorm van ø 20 cm. Vet de vorm in.

  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 24 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.

Voor de vulling van de hartige taart:

  1. Oven voorverwarmen op 200°C.
  2. In vergiet zuurkool laten uitlekken.
  3. In hapjespan spekjes in ca. 2 minuten zachtjes uitbakken.
  4. Intussen ui pellen en snipperen. Ui aan spek toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes meebakken. Zuurkool, hamblokjes, jeneverbessen en tijm erdoor scheppen en ca. 3 minuten zachtjes meewarmen.
  5. Zuurkoolmengsel over de taartbodem verdelen. In een kom ei loskloppen met de slagroom room en over zuurkool schenken.

  6. In midden van de oven zuurkooltaart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken.

Notities

TIP: als je deze taart voor 4 personen maakt, gebruik dan bakvorm van ø 24 cm

Dit recept voor zuurkooltaart met spekjes en ham is gebaseerd op een recept uit een oude Allerhande (tijdschrift van Albert Heijn).

Volg receptentesten.nl op social media