Zelfgemaakte hummus (puree van kikkererwten)

Ik houd erg van tapasmaaltijden. Een hoofdgerecht bestaande uit allerlei kleine hapjes, worst, kaas, brood en tapenade. En dan een lekker glas wijn erbij. Een tapasmaaltijd is helaas ook vaak behoorlijk rijk aan calorieën. Deze zelfgemaakte hummus is een slank alternatief. Je kunt hummus als hapje of voorgerecht eten, maar geserveerd met wat groenten en brood is het een prima hoofdgerecht.

Zelfgemaakte hummus; recept; recepten; bijgerecht; bijgerechten; tapas; voorgerecht; voorgerechten; lunchgerecht; lunchgerechten; lunch; kikkererwt; kikkererwten; tahin

Zelfgemaakte hummus maken

Hummus is van oorsprong Arabisch. Het is een puree van kikkererwten. Door tahin (sesampasta) en olijfolie toe te voegen, wordt de puree lekker smeuïg. Kikkererwten hebben vrij weinig smaak en daarom kun je de puree lekker op smaak brengen met allerlei kruiden. In dit recept wordt de hummus heel simpel op smaak gebracht met wat citroen, knoflook en komijn. Het resultaat is een lekkere dikke puree.
Omdat de puree dik is, kun je er heel goed groenten in dippen. Ik heb de hummus geserveerd met wat kleine crackers, komkommer en worteltjes. Maar ook brood, bleekselderij, radijsjes of tomaatjes combineren erg goed met deze hummus.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze zelfgemaakte hummus afdrukken.

Pureren

Voor de zelfgemaakte hummus worden kikkererwten met de overige ingrediënten gepureerd. Het pureren van de hummus gaat prima met een staafmixer. Je kunt er eventueel ook een hakmolen voor gebruiken. Zelf heb ik een combinatie van staafmixer en hakmolen, zodat ik altijd het juiste gereedschap bij de hand heb.

Meer tapas recepten

Ik vind het heerlijk om een maaltijd samen te stellen met allerlei kleine hapjes. In het Spaans worden deze kleine hapjes tapas genoemd. Maar je hoeft je niet te beperken tot de Spaanse keuken. De tapas die ik maak komen uit allerlei landen. Kijk HIER voor meer tapas recepten.

Zelfgemaakte hummus

Hummus is een puree van kikkererwten en tahin (sesampasta). Deze zelfgemaakte hummus kan als dip geserveerd worden, maar is ook heerlijk op een broodje.

Menugang Bijgerecht, Lunch, Tapas
Keuken MIdden-Oosters
Keyword kikkererwten, tahin
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 1 portie

Ingrediënten

  • 1 blik blik kikkererwten (ca. 225 gram) afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tahin (= sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • peper
  • zout

Bereiden

  1. Doe de kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap, olijfolie en komijnpoeder in een kom en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Lekker met: groenten zoals komkommer, wortel, bleekselderij, radijs, tomaat en wortel. Maar ook lekker met brood op crackers.

Tip: hummus kan als dip geserveerd worden of op (bijvoorbeeld) brood gesmeerd worden.

Dit recept voor zelfgemaakt hummus is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website van Chickslovefood.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.