Tarte tatin is een omgekeerde taart. Leg eerst de vulling in de bakvorm en daarop het deeg voor de bodem. Deze tarte tatin van witlof is een hartige taart.
Haal de blaadjes van de witlof. Verhit ca. 20 gram boter in een koekenpan. Bestrooi de witlof met de tijm en bak de blaadjes ca. 6 minuten, af en toe omscheppen. Poedersuiker erover strooien en nog ca. 2 minuten bakken.
Witlof in vergiet scheppen en vocht opvangen.
Bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 5 minuten laten ontdooien.
Taartvorm met aluminiumfolie bekleden en invetten met de rest van de boter. Witlof in de vorm leggen. Kaas over de witlof strooien. Bladerdeegplakjes op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 24 cm. Deeg over witlof leggen, randen rondom tegen zijkant aandrukken. Met vork gaatjes in deeg prikken. Taart in midden van oven in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar bakken.
Intussen opgevangen witlofvocht mengen met crème fraîche. Peterselie erboven fijn knippen en op smaak brengen met zout en peper.
Taart uit oven nemen. Platte (ovenvaste) schaal op de taart leggen, samen keren en taart uit vorm laten glijden. Aluminiumfolie verwijderen. Sausje apart erbij geven.