Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes

Ik had nog een restje munt en koriander in mijn koelkast liggen. Deze Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes bleek een heerlijk recept om deze restjes op te maken.

Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; salade; maaltijdsalade; kip; komkommer; peultjes; taugé; pinda; vietnam; vietnamees; kerstomaat; kerstomaten; kerstomaatjes;

Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes maken

De kip in deze maaltijdsalade wordt gepocheerd in wat water met verse gember. Dit geeft een heerlijk smaakje aan de kip. De maaltijdsalade zelf is rijkelijk gevuld met allerlei groenten en wordt op smaak gebracht met een licht pittige dressing.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het voor deze Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes recept afdrukken.

Pocheren

Bij deze maaltijdsalade wordt kipfilet gepocheerd in water met verse gember. Pocheren is een bereidingswijze waarbij voedsel heel zachtjes gaar wordt gemaakt. Dat gebeurt bij temperaturen vlak onder het kookpunt: typisch tussen de 80 en 95 graden Celsius. Het voordeel van pocheren is dat voedingsmiddelen die teer zijn hierdoor niet beschadigen. Ook kun je hiermee smaak aan voedsel geven.

Door kipfilet te pocheren, trekt de smaak van de gember in de kip. Bovendien blijft de kipfilet mals en sappig.

Maaltijdsalades

Ik ben dol op maaltijdsalades. Je kunt er zoveel verschillende smaken aan toe voegen dat een maaltijdsalade nooit saai wordt. Kijk HIER voor meer recepten van maaltijdsalades.

Meer Oosterse recepten

Ik maak regelmatig recepten uit de Oosterse keuken klaar. De Thaise keuken is favoriet, maar ook recepten uit de Chinese of Indische keuken vind ik lekker. Kijk HIER voor alle Oosterse recepten op deze website.

Meer recepten met kip

Kip is een enorm veelzijdig stuk vlees en daarom vind je diverse recepten op mijn website. Kijk HIER voor meer recepten met kip.

Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Oosters, Vietnamees
Keyword gember, kerstomaten, kipfilet, komkommer, koriander, maaltijdsalade, munt, peultjes, pinda, taugé
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 250 gram kipfilet
  • 1 liter water
  • 50 gram verse gemberwortel geschild en in plakjes
  • ½ komkommer
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 150 gram taugé
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd
  • 150 gram peultjes gewassen en schoongemaakt
  • paar blaadjes munt in reepjes
  • 15 gram koriander grof gehakt
  • 60 gram pinda’s grof gehakt

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels (rode wijn)azijn
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels lichte basterdsuiker
  • ½ theelepel maïzena
  • 1 theelepel sambal
  • 1 teentje knoflook

Bereiden

  1. Verdeel de kipfilet in 2 gelijke stukken. Breng het water met de plakjes gember aan de kook. Pocheer de kipfilets hierin 12 minuten. Neem de kipfilets uit de pan en laat afkoelen. Verdeel met 2 vorken de afgekoelde kipfilets in stukken.
  2. Kook de peultjes in ca. 10 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
  3. Rooster de sesamzaadjes een paar seconden in een droge hete koekenpan. Schep ze uit de pan zodra ze verkleuren. Zet apart en laat afkoelen.
  4. Doe de taugé in een zeef. Breng ongeveer 1 liter water aan de kook en giet dit over de taugé. Laat uitlekken en afkoelen.
  5. Schil de komkommer. Snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  6. Klop voor de dressing de vissaus, azijn, limoensap en de suiker door elkaar in een pannetje. Breng dit aan de kook. Roer de maïzena met 1 theelepel koud water tot een papje en roer dit door de dressing. Verwarm de dressing nog een minuut totdat het mengsel licht begint te binden. Neem het pannetje van het vuur en laat afkoelen.Pers de knoflook en roer dit samen met de sambal door de dressing.
  7. Schep de kip, peultjes, komkommer, taugé, bosuitjes, kerstomaatjes, munt en koriander voorzichtig door elkaar. Verdeel over 2 borden. Sprenkel de dressing erover. Bestrooi met de pinda’s en sesamzaad en serveer direct.

Het recept voor deze Vietnamese maaltijdsalade met kip en peultjes is gebaseerd op een recept dat ik heb gevonden op de website Eet lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.