Venkel met ham en gorgonzola uit de oven

Deze venkel met ham en gorgonzola uit de oven is een lekkere variant op de bekende witlof schotel met ham en kaas. In dit recept worden in plaats van de struikjes witlof, parten van een venkelknol omwikkeld met ham. De kaassaus wordt gemaakt met een lekker pittige gorgonzola.

Je kunt het gerecht zo eten of serveren met wat aardappelpuree.

Venkel met ham en gorgonzola uit de oven; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; venkel; ham; gorgonzola; oven; ovenschotel;

Venkel met ham en gorgonzola uit de oven maken

Dit recept is vrij eenvoudig om te maken. Eerst snijd je de venkelknollen in vieren en kook je de kwarten in wat water. Ondertussen maak je de kaassaus door de kaas te laten smelten in warme slagroom.

De venkelstukken worden omwikkeld met een stuk ham en in een ovenschaal gelegd. Vervolgens schenk je er de kaassaus over en laat je de schotel gratineren in de oven.

Voor de kaassaus wordt een mengsel van slagroom, roomkaas en gorgonzola gebruikt. De saus is vrij mild. Varieer eventueel met de verhouding tussen roomkaas en gorgonzola als je een pittiger saus wilt hebben.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze venkel met ham en gorgonzola uit de oven afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 400 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 10 gram
Vet per portie: ca. 30 gram
Eiwit per portie: ca. 21 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer recepten met venkel

Venkel is een groente met een lichte anijssmaak. Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Kijk HIER voor meer recepten met venkel.

Venkel met ham en gorgonzola uit de oven

Deze venkel met ham en gorgonzola uit de oven is een lekkere variant op de bekende witlof schotel met ham en kaas. In dit recept worden parten van een venkelknol omwikkeld met ham. De kaassaus wordt gemaakt met een lekker pittige gorgonzola.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword gorgonzola, parmaham, venkel
Oven 15 minutes
Bereidingstijd 25 minutes
Porties 2 personen
Voedingswaarde 400 kcal

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen
  • 8 plakjes achterham
  • 50 gram gorgonzola
  • 75 ml slagroom
  • peper

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. 

  2. Snijd elke venkelknol in de lengte in vieren. Kook de venkel in kokend water met zout in 12 minuten beetgaar. Giet de venkel af en laat goed uitlekken.

  3. Rol elk stuk venkel in een plak ham en leg de pakketjes naast elkaar in een ovenschaal.
  4. Verwarm de slagroom en smelt hierin de gorgonzola en roomkaas. Breng de saus eventueel op smaak met peper.

  5. Schenk de saus over de venkelpakketjes. Zorg dat de saus de pakketjes bedekt. Gratineer het gerecht 15 minuten in de oven.

Notities

Lekker met: aardappelpuree

Dit recept voor venkel met ham en gorgonzola uit de oven is geïnspireerd op een recept uit het inmiddels niet meer bestaande tijdschrift Tip Culinair.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *