Varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen

Deze varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen zou zeker niet misstaan bij het kerstdiner, maar is ook de rest van het jaar erg lekker. De saus van kriekenbier en kersen combineert erg goed met de varkenshaas.

Varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; varkenshaas; kriekenbier; kersen;

Varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen maken

Dit recept is zeer eenvoudig om te maken. Je bakt de varkenshaas en ondertussen maak je een saus op basis van een roux. Een roux is een mengsel van boter en bloem, waarmee een saus gebonden wordt. Voordat je de vloeistof aan de saus toevoegt (in dit geval het kriekenbier) gaar je de bloem in gesmolten boter. Hierdoor voorkom je dat de saus teveel naar bloem smaakt en dat de saus gaat klonteren als je het vocht toevoegt.

Lekker met haricots verts en een puree van zoete aardappel en knolselderij.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 420 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 33 gram
Vet per portie: ca. 17 gram
Eiwit per portie: ca. 30 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is.

Wat is kriekenbier?

De varkenshaas wordt in dit recept gecombineerd met een saus van kriekenbier en kersen. Kriekenbier (of kriekbier) wordt gemaakt door zure kersen (krieken) toe te voegen aan lambiek bier. Lambiek bier heeft van zichzelf een zurige smaak. De krieken maken het bier minder zuur.

Wat is ahornsiroop?

De kriekenbiersaus wordt gezoet met wat ahornsiroop. Ahornsiroop (of maple syrup) wordt gemaakt uit het sap van de esdoorn. Het is een zoete, suikerachtige siroop met een lichte karamelsmaak.

Varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen

Gebakken varkenshaas met een heerlijke saus van kriekenbier en kersen. Dit recept is zeer eenvoudig om te maken en staat in 25 minuten op tafel.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword kersen, kriekbier, varkenshaas
Bereidingstijd 25 minutes
Porties 4 personen
Voedingswaarde 420 kcal

Ingrediënten

  • 350 gram kersen zonder pit op siroop
  • 1 sjalot
  • 75 gram ongezouten boter of margarine
  • 25 gram tarwebloem
  • 3 takjes verse tijm
  • 250 ml kriekenbier
  • 500 gram varkenshaas
  • 3 eetlepels ahornsiroop

Bereiden

  1. Laat de kersen uitlekken en vang het siroop op. Snipper de sjalot. Verhit 25 gram boter in een steelpan en fruit de sjalot 3 minuten. Voeg de bloem toe en laat al roerend in 5 minuten op laag vuur garen (roux).

  2. Voeg al roerend met een garde de tijm, het bier, de helft van de kersen en alle siroop uit het potje toe aan de roux. Laat op laag vuur 10 minuten inkoken.

  3. Bestrooi ondertussen de varkenshaas met peper en zout. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in 2 minuten rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de varkenshaas in nog eens 10 minuten rosé. Keer regelmatig. Haal het vlees uit de pan en laat, afgedekt met aluminiumfolie, 5 minuten rusten op een bord.

  4. Schenk ondertussen de saus door een zeef in een steelpan en breng weer aan de kook. Neem de saus van het vuur. Meng de rest van de boter, de rest van de kersen en de ahornsiroop erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de varkenshaas in plakken van 1 cm dik en schep de saus erover.

Notities

Lekker met haricots verts en een puree van zoete aardappel en knolselderij.

Dit recept voor varkenshaas met kriekenbiersaus en kersen is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website van Albert Heijn.

 

Volg receptentesten.nl op social media