Tarte tatin van witlof

Een tarte tatin is een omgekeerde taart. Je legt eerst de vulling in de bakvorm en daar bovenop leg je het deeg voor de bodem. De vulling karameliseert daardoor en krijgt een wat zoetere smaak. De bodem (die bovenop ligt bij het bakken) wordt lekker krokant. Een tarte tatin met appel is een klassiek recept uit Frankrijk, maar dit recept van tarte tatin van witlof is een hartige taart.

Tarte tatin van witlof; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; tarte tatin; witlof; bladerdeeg; peterselie

Tarte tatin van witlof maken

In dit recept wordt witlof wordt heel even gebakken met wat poedersuiker en gaat dan in de bakvorm. Daarop komt wat kaas en dan het bladerdeeg. Bij dit recept voor de tarte tatin van witlof wordt een sausje van crème fraîche en peterselie geserveerd en dat maakt het gerecht helemaal af.

De witlof in dit recept is bitter en toch zoet. Het bladerdeeg blijft lekker krokant en het sausje is een heerlijke combinatie bij deze hartige taart. Erg lekker recept!

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze tarte tatin van witlof afdrukken.

Bakvorm

Ik gebruik voor deze tarte tatin het liefst een siliconen bakvorm. Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken kun je de tarte tatin eenvoudig op een bord storten. Voor 4 personen heb je een vorm met een doorsnede van 24 centimeter nodig. Als ik het recept voor 2 personen maak, gebruik ik een vorm van 20 centimeter.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 380 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 30 gram
Vet per portie: ca. 27 gram
Eiwit per portie: ca. 9 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Tarte tatin van witlof

Tarte tatin is een omgekeerde taart. Leg eerst de vulling in de bakvorm en daarop het deeg voor de bodem. Deze tarte tatin van witlof is een hartige taart.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken hartige taart, Mediterraan
Keyword bladerdeeg, crème fraîche, peterselie, witlof
Oven 25 minutes
Bereidingstijd 25 minutes
Porties 4 personen
Voedingswaarde 380 kcal

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof
  • 25 gram boter
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 takjes peterselie
  • zout
  • peper

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Haal de blaadjes van de witlof. Verhit ca. 20 gram boter in een koekenpan. Bestrooi de witlof met de tijm en bak de blaadjes ca. 6 minuten, af en toe omscheppen. Poedersuiker erover strooien en nog ca. 2 minuten bakken.
  3. Witlof in vergiet scheppen en vocht opvangen.
  4. Bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  5. Taartvorm met aluminiumfolie bekleden en invetten met de rest van de boter. Witlof in de vorm leggen. Kaas over de witlof strooien. Bladerdeegplakjes op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 24 cm. Deeg over witlof leggen, randen rondom tegen zijkant aandrukken. Met vork gaatjes in deeg prikken. Taart in midden van oven in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar bakken.
  6. Intussen opgevangen witlofvocht mengen met crème fraîche. Peterselie erboven fijn knippen en op smaak brengen met zout en peper.
  7. Taart uit oven nemen. Platte (ovenvaste) schaal op de taart leggen, samen keren en taart uit vorm laten glijden. Aluminiumfolie verwijderen. Sausje apart erbij geven.

Dit recept voor een tarte tatin van witlof is gebaseerd op een recept dat ik heb gevonden in een oude Allerhande (niet digitaal).

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *