Tarte-tatin met tomaten en schapenkaas

Een tarte tatin is een taart waarbij de vulling op de bodem van de taartvorm wordt gebakken en het deeg erbovenop. Een omgekeerde taart dus. Het klassieke recept is een tarte tatin met appel, maar deze hartige tarte-tatin met tomaten en schapenkaas is ook heerlijk. Tarte-tatin met tomaten en schapenkaas; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten; schapenkaas; pesto; bladerdeeg

Tarte-tatin met tomaten en schapenkaas maken

Bij dit recept van tarte-tatin met tomaten en schapenkaas worden gehalveerde kerstomaatjes op de bodem van de taartvorm gelegd en op smaak gebracht met tijm. Omdat tomaten veel vocht kunnen verliezen tijdens het bakken worden stukjes met pesto ingesmeerd brood op de tomaten gelegd. Het brood zuigt het vocht van de tomaten op. De tarte tatin wordt afgedekt met bladerdeeg, dat met wat paneermeel wordt bestrooid zodat het extra krokant wordt.

Nadat de tarte tatin gebakken is wordt deze nog bestrooid met pittige schapenkaas.

Schapenkaas

Je kunt voor dit recept diverse soorten schapenkaas gebruiken. Ik heb zelf een pittige pecorino gebruikt, maar ook manchego of Hollandse schapenkaas is erg lekker.

Je kunt de schapenkaas ook vervangen door Parmezaanse kaas of een pittige oude kaas.

Tarte-tatin met tomaten en schapenkaas

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Bereidingstijd 50 minutes
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel + een beetje olijfolie
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel suiker
  • 400 gram (gekleurde) kerstomaten gehalveerd
  • enkele takjews tijm
  • 4 sneetjes witbrood zonder korst
  • 4 eetlepels groene pesto
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 gram schapenkaas (bv. Pecorino, Manchego, Hollandse schapenkaas)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Laat het bladerdeeg ontdooien.
  3. Vet een taartvorm in met een beetje olijfolie. Bestrooi de taartvorm met zeezout, zwarte peper en suiker. Leg de kerstomaatjes met de bolle kant naar onder in de taartvorm.

  4. Was de tijm, schud hem goed droog en ris de blaadjes van de takjes. Verdeel de tijm over de tomaten.
  5. Bestrijk de sneetjes brood met de pesto en snijd ze in blokjes. Verdeel de blokjes brood over de tomaten.
  6. Leg de plakjes bladerdeeg overlappend in de taartvorm. Bestrijk het bladerdeeg met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met het paneermeel. Bak de tarte tatin 30 - 35 minuten in de oven.
  7. Neem de tarte tatin uit de oven en laat hem even afkoelen. Leg een groot bord omgekeerd op de taartvorm en draai het geheel om. Neem voorzichtig de taartvorm eraf. Schaaf de schapenkaas over de tarte tatin en serveer hem direct.

Notities

Lekker met een salade met rucola, gedroogde tomaten en pijnboompitten

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *