Shoarma bowl met zoete aardappel frites

Deze shoarma bowl met zoete aardappel frites lijkt een grote portie, maar dat komt vooral omdat het geserveerd wordt in een eenpersoons schaal. En dat is volgens mij een van de redenen waarom de “bowl” op dit moment zo’n hype is. Het lijkt of je heel wat eet, maar door de flinke berg groenten en de kleinere porties krijg je minder calorieën binnen.

Shoarma bowl met zoete aardappel frites; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; bowl; shoarma; tzatziki; zoete aardappel; ijsbergsla; komkommer; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten

Wat is een poké bowl?

Een tijdje geleden kwam de poké bowl uit Hawaii overwaaien. Traditioneel bestaat de poké bowl uit rijst, stukjes (gemarineerde) vis, groenten en een dressing. Inmiddels zijn heel veel varianten ontstaan. Voor elke bowl gelden een aantal basisprincipes:

 • serveer het gerecht in een bowl (eenpersoons schaal). Grote voordeel daarvan is dat de porties niet zo groot kunnen zijn en daardoor zijn de meeste bowls redelijk slank.
 • Kies eerst een basis. Traditioneel is dat rijst, maar het kan bijvoorbeeld ook couscous, quinoa of sla zijn.
 • Kies een eiwit. Dat kan de traditionele vis zijn, maar je kunt ook allerlei soorten vlees of een ei gebruiken.
 • Kies een dressing. Wat je gebruikt zal afhankelijk van de inhoud van je bowl.
 • Kies een topping. Een topping kan van alles zijn: groenten, noten, zaden of een mix daarvan.

Shoarma bowl met zoete aardappel frites

Voor mijn bowl neem ik een broodje shoarma als inspiratie. Als basis kies ik de groenten de je ook vaak aan een broodje toevoegt: ijsbergsla, komkommer en tomaat. Als eiwit kies ik shoarma met tzatziki als dressing. Om het gerecht af te maken serveer ik dit met zoete aardappel frites.

Zoete aardappel frites vind ik heerlijk. Ik heb ze echter nu al een paar keer in de oven gemaakt en het lukt me maar niet om ze knapperig te krijgen. Neemt niet weg, dat de zoete aardappel frites ook nu weer erg lekker waren en goed bij dit gerecht passen.

De combinatie van de groenten, de shoarma en frites en tzatziki was heerlijk.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze shoarma bowl met zoete aardappel frites afdrukken.

Shoarma bowl met zoete aardappel frites

Menugang Bowl, Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Bereidingstijd 40 minutes
Porties 2 personen

Ingrediënten

 • 150 gram shoarma
 • ijsbergsla grof gesneden
 • kerstomaten gehalveerd
 • komkommer gehalveerd, in plakjes
 • 500 gram zoete aardappel
 • 4 eetlepels tzatziki
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel paprikapoeder

Bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven op 200°C).

 2. Schil de zoete aardappel en snijd in frites. Doe de frites in een schaal, voeg de olijfolie en paprikapoeder toe en meng alles goed door elkaar zodat de frites helemaal bedekt zijn. Bak de frites ca. 30 minuten in de oven. Schep regelmatig om.

 3. Snijd ondertussen de ijsbergsla, kerstomaten en komkommer en verdeel dit over twee borden.

 4. Verhit ca. 10 minuten voordat de zoete aardappels klaar zijn een koekenpan (geen olie nodig). Bak hierin de shoarma goudbruin en gaar.

 5. Verdeel de shoarma en zoete aardappel frites over de borden en schep de tzatziki erop.

Volg receptentesten.nl op social media