Scones

Scones zijn kleine, zoete broodjes die oorspronkelijk uit Schotland komen. Ze worden vaak geserveerd bij een Engelse High tea en dan belegd met heerlijk romige clotted cream en (aardbeien)jam. Maar ook bij het ontbijt of een brunch zijn deze broodjes heerlijk.

Scones; recept; recepten; ontbijt; ontbijtgerecht; brunch; brunchgerecht; high tea; clotted cream; jam; aardbeienjam; scone; oven;

Scones maken

Scones zijn erg eenvoudig om te maken. Ze staan ook binnen ongeveer 30 minuten op tafel. Ik maak ze het liefst kort voor het serveren klaar. Je kunt deze broodjes prima invriezen, maar als je ze langer laat staan kunnen ze wel iets droger worden. Dat los je overigens prima op door ze rijk te beleggen met clotted cream en jam.

Om scones te maken meng je onder andere bloem, suiker, boter, eieren en karnemelk. Naar verhouding gaat er vrij weinig vocht en vet in dit deeg. Het blijft daarom droog aanvoelen, net als bij brooddeeg.

Op het moment dat de eieren en karnemelk worden toegevoegd is het belangrijk om het deeg niet te lang of te stevig te kneden. Kneed daarom met de hand en kneed totdat het net een deeg vormt. Als je langer gaat kneden worden de broodjes hard en taai.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze scones afdrukken.

Clotted cream

Traditioneel wordt clotted cream en aardbeienjam op scones gesmeerd. Bij Albert Heijn kun je kleine potjes clotted cream kopen. Wellicht zijn er ook andere winkels waar dit verkrijgbaar is. Mocht je geen clotted cream kunnen vinden, dan kun je dit vervangen door mascarpone. Mascarpone smaakt niet hetzelfde, maar is ook erg lekker op scones.

Uitsteekring

Om het deeg uit te steken gebruik ik een kookring met een doorsnede van ca. 5 cm. Je kunt uiteraard ook een andere uitsteekvorm gebruiken.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Scones

Scones zijn kleine, zoete broodjes en worden vaak geserveerd bij een Engelse High tea. Scones worden vaak belegd met heerlijk romige clotted cream en jam.

Menugang brunch, Ontbijt, Zoete snack
Keuken Engels
Keyword scones
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 6 scones

Ingrediënten

  • 250 gram bloem + voor het uitrollen
  • 50 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • zout
  • 40 gram boter koud en in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • 90 ml karnemelk
  • 75 gram rozijnen

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. 

  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  3. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in en een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel, tot de stukjes boter zo groot zijn als grof broodkruim. Voeg 1 ei, de karnemelk en de rozijnen toe en kneed alles tot een samenhangend deeg (vooral niet te lang doorkneden!).

  4. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek daar met een gladde ronde uitsteker van ongeveer 5 centimeter rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. 

  5. Klop het andere ei los en bestrijk de scones hiermee. Bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. 

Notities

Tip: de rozijnen kunnen eventueel weggelaten worden

Dit recept is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Rutger bakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.