Risotto met venkel en coquilles

De coquilles maken deze risotto met venkel en coquilles tot een luxe gerecht. Toch is het heel simpel om te maken. Zoals bij elke risotto moet je wel een beetje geduld hebben, want de lekkerste risotto maak je door lepel voor lepel vocht toe te voegen.

Risotto met venkel en coquilles; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; italiaans; risotto; rijst; venkel; coquilles

Risotto met venkel en coquilles maken

Voor een risotto moet je even de tijd nemen. Eerst bak je de ui en venkel. Dan voeg je de risottorijst toe en laat je de korrels goed heet worden. Daarna kun je de risotto langzaam garen door soeplepel voor soeplepel bouillon toe te voegen. Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van het soort risotto rijst dat je gebruikt en de overige ingrediënten die wellicht ook vocht opnemen. Voor twee personen maak ik 1 liter bouillon, maar ik heb deze hoeveelheid eigenlijk nooit volledig nodig.

Als je de risotto gemaakt hebt, bak je heel kort wat coquilles. De risotto met venkel is romig en zacht van smaak, net als de coquilles. Een lekkere combinatie. Als je toch wat meer pit in de risotto wilt hebben, kun je eventueel gebakken blokjes chorizo toevoegen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze risotto met venkel en coquilles afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Wat zijn coquilles?

Coquilles zijn schelpdieren. Ze worden ook wel sint-jakobsschelpen (Coquilles St.Jacques), Jakobsmantel of kammosselen genoemd. Coquilles zitten in een mooie, grote waaierschelp. De schelp kan heel goed gebruikt worden om kleine gerechtjes in te serveren. Een coquilles een stevig, vlezig schelpdier. De smaak is zoetig.

Meer mediterrane recepten

Een mediterraan recept is een recept uit de  keuken van landen rondom de Middellandse zee. Denk bijvoorbeeld aan de keukens van Spanje, Italië of Griekenland.

Kenmerkend voor de mediterrane keuken zijn recepten met veel verse groenten, vis en mager vlees. Verse kruiden en ingrediënten van  goede kwaliteit zorgen voor veel smaak in de gerechten.

Kijk HIER voor meer mediterrane recepten.

Risotto met venkel en coquilles

De coquilles maken deze risotto met venkel en coquilles tot een luxe gerecht. Toch is het simpel om te maken. Wel moet je voor risotto even de tijd nemen.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword coquilles, risotto, venkel
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter of margarine
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 venkel fijngesneden
  • 150 gram risotto
  • 0,75 dl witte wijn
  • 1 eetlepel bieslook fijngesneden
  • rasp van een ½ limoen
  • peper
  • zout
  • 250 gram coquilles

Bereiden

  1. Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook en houdt de bouillon tegen de kook aan. Zet de pan vlak naast de plaats waar je de risotto gaat maken.

  2. Smelt in een hapjespan de helft van de boter en bak hierin de ui en venkel, totdat de ui glazig maar niet gekleurd is. Voeg dan de risottorijst toe en roer alles goed, zodat alle rijstkorrels met boter bedekt zijn. Laat de rijst even meebakken. Zorg ervoor dat de rijstkorrels goed heet zijn voordat je de wijn toevoegt.

  3. Voeg de wijn aan de rijst toe en laat de wijn volledig verdampen. Voeg nu soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige lepel bouillon bijna geheel is opgenomen. Roer daarbij voortdurend over de bodem en de wand van de hapjespan. Ga op deze manier nog ca. 15 minuten door. Voeg steeds wat minder bouillon toe, zodat de rijst niet te nat wordt. Stop met toevoegen van de bouillon als de rijst gaar is, maar in het midden nog een beetje hard. 

  4. Schep de fijngesneden bieslook en de limoenrasp door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan. Bak hierin de coquilles ongeveer 1-2 minuten per kant.

  6. Verdeel de risotto over twee borden en leg de coquilles op de risotto.

Dit recept voor risotto met venkel en coquilles is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb in het Engelstalig tijdschrift Food to Love.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.