Quiche Lorraine met prei

Quiche Lorraine is een klassieke Franse hartige taart met spekjes en kaas. Dit recept van quiche Lorraine met prei is een variant op deze klassieker. Deze hartige taart is het lekkerst als je Gruyère kaas gebruikt.

Quiche Lorraine met prei; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; quiche; hartige taart; prei; kaas; spek; spekjes; Gruyere; Gruyère; koken; zelfgemaakt; oven;

Quiche Lorraine met prei maken

De quiche is erg eenvoudig om te maken. Voor dit recept wordt de spek uitgebakken, daarna wordt de prei even meegebakken en wordt de geraspte Gruyère kaas erdoor geschept. Dit mengsel gaat vervolgens in een met deeg beklede hartige taartvorm en wordt overgoten met een mengsel van slagroom en ei. De oven doet de rest. Super simpel, maar heel erg lekker. Lekker met een groene salade met tomaatjes.

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf deeg voor een hartige taart of quiche te maken, pas ik dit toe bij alle hartige taarten. In onderstaand recept is dan ook uitgegaan van zelfgemaakt deeg. Je kunt dit uiteraard voor vervangen door kant en klaar deeg voor een hartige taart.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze quiche Lorraine met prei afdrukken.

Bakvormen voor hartige taarten en quiches

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 675 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 32 gram
Vet per portie: ca. 48 gram
Eiwit per portie: ca. 27 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is. In het oorspronkelijke recept wordt echter uitgegaan van een bodem met kant-en-klare plakjes deeg voor een hartige taart.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Quiche Lorraine met prei

Quiche Lorraine is een klassieke Franse hartige taart met spekjes en kaas. Dit recept van quiche Lorraine met prei is een variant op deze klassieker. Deze hartige taart is het lekkerst als je Gruyère kaas gebruikt.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Keyword hartige taart, kaas, prei, spek
Wachttijd voor het deeg en oventijd: 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 675 kcal

Ingrediënten

Voor het hartige taart deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 ei (M)
  • 1 eetlepel koud water
  • boter of margarine om in te vetten

Voor de vulling van de hartige taart:

  • 2 preien
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 3 eieren (M)
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Gruyère kaas grof geraspt

Bereiden

Voor het hartige taartdeeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Gebruik een taartvorm van ø 24 cm. Vet de vorm in.

  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.

Voor de vulling van de hartige taart:

  1. Verwarm de oven voor op 200 º.

  2. Prei goed wassen en snijd de prei in dunne ringen. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 4-5 minuten goudbruin. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bak de prei in het achtergebleven spekvet 5 minuten al omscheppend op hoog vuur.

  3. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekjes, prei en wat peper door. Schenk het eimengsel in de taartvorm. Bak de quiche in 25-30 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Lekker met een groene salade met tomaatjes

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.