Plaattaart met zuurkool en ananas

Omdat mijn echtgenoot overgevoelig is voor aardappels eten wij nooit zuurkoolstampot. Maar ik houd wel erg van zuurkool en ook de combinatie van zuurkool en ananas vind ik heerlijk. Zo is het idee voor deze plaattaart met zuurkool en ananas ontstaan. En natuurlijk mogen de plakjes rookworst niet ontbreken bij deze plaattaart.

Plaattaart met zuurkool en ananas; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; plaattaart; hartige taart; zuurkool; mosterd; rookworst; oven; ovenschotel

Plaattaart met zuurkool en ananas maken

Voor de bodem van deze plaattaart wordt bladerdeeg gebruikt. Om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg knapperig blijft, wordt de bodem eerst even voorgebakken. Daarna wordt de bodem bestreken met wat crème fraîche met mosterd en belegd met de zuurkool, ananas en rookworst. Een lekker winterse plaattaart.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze plaattaart met zuurkool en ananas afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Zuurkool

Zuurkool wordt gemaakt door fijngesneden witte kool en zout te laten fermenteren. De witte kool en het zout worden in een vat gedaan, samengeperst en luchtdicht bewaard. Door het fermenteren krijgt de witte kool na enkele weken een zure smaak. Soms wordt er wijn toegevoegd, dan ontstaat wijnzuurkool. Wijnzuurkool is minder zuur dan gewone zuurkool. Ook kunnen kruiden worden toegevoegd voor de verzuring begint, dit noemt men kruidenzuurkool.

Kijk HIER voor meer recepten met zuurkool op deze website.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Plaattaart met zuurkool en ananas

Een lekker winterse plaattaart met zuurkool en ananas. En natuurlijk ontbreekt ook de rookworst niet. De bodem van de plaattaart is van bladerdeeg.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword ananas, bladerdeeg, rookworst, zuurkool
Oventijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
 • 500 gram zuurkool uitgelekt
 • 1 blikje ananas uitgelekt
 • 1 rookworst
 • 125 ml crème fraîche
 • 1 theelepel mosterd

Bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 200°C
 2. Kook de rookworst volgens de aanwijzing op de verpakking en snijd in plakjes.

 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes bladerdeeg in een rechthoek van 4 x 2 plakjes erop. Druk de randen van de plakjes aan elkaar vast. Vouw de randen van de rechthoek naar binnen voor een opstaande rand. Prik het bladerdeeg (behalve de opstaande rand) een paar keer in met een vork. Bestrijk de rand met losgeklopt ei of een beetje melk voor een mooie bruine korst. Bak de bladerdeegbodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Druk het bladerdeeg (binnen de rand) met de bolle kant van een lepel plat.

 4. Roer de mosterd door de crème fraîche en bestrijk hiermee de binnenkant van de plaattaart (niet de rand). Beleg de plaattaart met zuurkool, ananas en plakjes rookworst. 

 5. Bak de plaattaart in ca. 20 minuten goudbruin. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.