Plaattaart met gorgonzola en vijgen

Vrijdagavond maken we het onszelf makkelijk en eten we iets wat snel en makkelijk te bereiden is. Niet zelden staat (diepvries)pizza op het menu. Maar met deze plaattaart met gorgonzola en vijgen heb ik een lekker en makkelijk alternatief voor pizza. De plaattaart heeft een knapperige bodem van bladerdeeg en de zoete vijgen en pittige gorgonzala zijn een heerlijke combinatie.

Ik heb de plaattaart na het bakken in stukken gesneden en we hebben dit, net als bij pizza, lekker op de bank opgegeten.

Plaattaart met gorgonzola en vijgen; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; bladerdeeg; gorgonzola; vijg; vijgen; kaas

Plaattaart met gorgonzola en vijgen maken

De plaattaart is niet moeilijk om te maken. De oven doet het meeste werk. Eerst maak je een rechthoek van plakjes bladerdeeg en deze bak je in oven. Terwijl het bladerdeeg bakt, snijd je vijgen en een ui in plakjes en klop je crème fraîche los. Als de bodem uit de oven komt bekleed je de plaattaart en gaat alles weer terug de oven in.

Ik heb dit keer 85 gram gorgonzola gebruikt. Daarmee heb je een goede balans tussen de vijgen en de kaas. Toch vond ik dat de gorgonzola wat meer aanwezig mocht zijn. Ik raad dan ook aan om iets meer kaas te gebruiken.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze plaattaart met gorgonzola en vijgen afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 1030 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 78 gram
Vet per portie: ca. 70 gram
Eiwit per portie: ca. 26 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Plaattaart met gorgonzola en vijgen

Deze plaattaart met gorgonzola en vijgen heeft een lekker knapperige bodem van bladerdeeg en is belegd met zoete vijgen, pittige gorgonzola en walnoten. 

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword bladerdeeg, gorgonzola, hartige taart, rode ui, vijgen
Oventijd 30 minutes
Bereidingstijd 20 minutes
Porties 2 personen
Voedingswaarde 1030 kcal

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen
  • handje walnoten grof gehakt
  • verse peper
  • 4 verse vijgen gewassen en in plakjes
  • 85 gram gorgonzola
  • melk of losgeklopt ei om het bladerdeeg mee te bestrijken

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C

  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes bladerdeeg in een rechthoek van 3 x 2 plakjes erop. Druk de randen van de plakjes aan elkaar vast.
    Vouw de randen van de rechthoek naar binnen voor een opstaande rand.
    Prik het bladerdeeg (behalve de opstaande rand) een paar keer in met een vork. Bestrijk de rand met losgeklopt ei of een beetje melk voor een mooie bruine korst. 
    Bak de bladerdeegbodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
    Druk het bladerdeeg (binnen de rand) met de bolle kant van een lepel plat.

  3. Roer de gedroogde tijm door de crème fraîche en bestrijk hiermee de binnenkant van de plaattaart (niet de rand). Beleg de plaattaart met plakjes vijg en de rode ui. Verkruimel de gorgonzola over de plaattaart en maal er wat verse peper over. 

  4. Bak de plaattaart in ca. 20 minuten goudbruin. Neem uit de oven en strooi er de walnoten over. 

Notities

Lekker met: een salade

Dit recept voor een plaattaart met gorgonzola en vijgen is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website anniepannie.nl.

Volg receptentesten.nl op social media