Pasta met pancetta en champignons

Om het weekend in te luiden eten we op vrijdagavond bankvoer. Een gerecht dat op de bank, voor de tv gegeten kan worden. Het moet dus op één bord te serveren zijn en alleen met vork of lepel op te eten. Dit recept van pasta met pancetta en champignons voldoet helemaal aan deze eisen. En is, ook niet onbelangrijk, nog lekker ook.

Pasta met pancetta en champignons; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; italiaans; macaroni; pasta; pancetta; spek; champignons; rucola; parmezaan; parmezaanse kaas; koken; zelfgemaakt; snel klaar

Pasta met pancetta en champignons maken

Pasta wordt in dit recept geserveerd van een eenvoudige saus van pancetta (spek), champignons en wat mascarpone om het romig te maken. In het oorspronkelijke recept wordt rauwe rucola op het gerecht geserveerd. Ik heb er echter voor gekozen om een groot deel van de rucola door het gerecht te scheppen. De rucola slinkt dan een beetje en wordt minder scherp van smaak.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Pancetta

Pancetta is een Italiaans spek. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Je kunt pancetta zowel rauw als gebakken eten.

Pancetta is te vervangen door ontbijtspek. Beide soorten spek zijn afkomstig van de buik van een varken, worden gepekeld en gedroogd. Bij ontbijtspek worden echter, in tegenstelling tot pancetta, geen andere kruiden en specerijen toegevoegd.

Welke pasta gebruik je?

Je kunt voor dit recept elke pastasoort die je maar lekker vindt gebruiken. Maar de Italianen zijn erg serieus over de combinaties van pasta en saus. Voor een romige saus met groenten zoals in dit recept wordt gemaakt, gebruik je doorgaans een lintpasta. Dat kan dus tagliatelle zijn, maar bijvoorbeeld ook fettuccine of linguine.

Kijk HIER voor meer recepten met pasta op deze website.

Pasta met pancetta en champignons

Pasta wordt in dit recept geserveerd van een eenvoudige saus van pancetta (spek), champignons en wat mascarpone om het romig te maken. Rucola zorgt voor een lekker peperig smaakje.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword champignons, macaroni, pancetta, Parmezaanse kaas, pasta, rucola, spek
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram pasta bijvoorbeeld macaroni
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 300 gram pancetta of spek
  • 500 gram champignons
  • 150 gram rucola
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mascarpone
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt

Bereiden

  1. Snijd de champignons en pancetta (of spek) heel fijn. Pel en snipper de knoflook.

  2. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking.

  3. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak er de champignons, pancetta (of spek) en knoflook ca. 10 minuten in. Voeg de mascarpone toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

  4. Giet de pasta af en laat even uitlekken. Schep de pasta met de helft van de rucola en de helft van de Parmezaanse kaas door het champignonmengsel. Verdeel de pasta over vier borden en verdeel de rest van de rucola en Parmezaanse kaas erover.

Notities

Tip: als je de rauwe rucola te scherp vindt, schep dan alle rucola door de warme pasta. De rucola zal door de warmte slinken en minder scherp van smaak worden.

Dit recept voor Pasta met pancetta en champignons is gebaseerd op een recept uit het tijdschrift Foodies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.