Panna cotta met gekarameliseerde vijgen

Al eerder had ik het basisrecept voor panna cotta gepubliceerd. Panna cotta is een lekker romige Italiaanse pudding. Panna cotta combineert goed met vruchten, zoals in dit recept voor panna cotta met gekarameliseerde vijgen.Pannacotta met gekarameliseerde vijgen; recept; recepten; nagerecht; nagerechten; dessert; desserts; toetje; toetjes; pannacotta; vijg; vijgen; honing; slagroom

Panna cotta met gekarameliseerde vijgen maken

Dit nagerecht is heel eenvoudig om te maken. Eerst laat je een paar blaadjes gelatine weken in wat koud water. Daarna verwarm je slagroom met suiker en vanille. Zodra het roommengsel warm genoeg is, laat je de gelatine oplossen in de slagroom. Daarna doe je de panna cotta in vormpjes en laat je deze afkoelen en stevig worden.

Vlak voor het serveren karameliseer je de vijgen. Daarvoor snijd je verse vijgen doormidden. In een kleine koekenpan laat je wat honing smelten. Vervolgens leg je de vijgen met de snijkant in de honing.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze panna cotta met gekarameliseerde vijgen afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Vanille extract

In dit recept wordt vanille extract gebruikt. Vanille extract is een vloeistof waarin het vanille merg is opgelost. De smaak en geur van de vanille blijven in de vloeistof heel goed bewaard. Vanille extract geeft daardoor net zoveel smaak als het merg van een vanille stokje.

In dit recept kun je het vanille extra vervangen door een opengesneden vanille stokje mee te koken met de panna cotta. Neem dan wat langer de tijd om de het vanille uit het merg en stokje te laten trekken.

Eventueel kun je ook vanille essence gebruiken. Vanille essence is echter geen natuurlijk product. Het is een synthetische stof met vanille smaak.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 585 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 38 gram
Vet per portie: ca. 45 gram
Eiwit per portie: ca. 7 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer recepten van nagerechten

Pudding, ijs, taartjes of fruit … ik ben dol op lekkere toetjes. Kijk HIER voor meer recepten van nagerechten.

Panna cotta met gekarameliseerde vijgen

Panna cotta is een romige Italiaanse pudding. Panna cotta combineert goed met vruchten, zoals in dit recept voor panna cotta met gekarameliseerde vijgen.

Menugang Nagerecht
Keuken Italiaans
Keyword honing, slagroom, vanille, vijgen
Koelkast 3 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 2 personen
Voedingswaarde 585 kcal

Ingrediënten

Voor de panna cotta:

 • 300 ml slagroom
 • 40 gram poedersuiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 3 blaadjes gelatine

Voor de gekarameliseerde vijgen:

 • 4 verse vijgen
 • 2 eetlepels honing

Bereiden

Voor de panna cotta:

 1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
 2. Spoel 2 puddingvormpjes van minimaal 2 dl om met koud water.
 3. Verwarm de slagroom, met de poedersuiker en vanille essence in een steelpannetje totdat de vloeistof warm genoeg is om de gelatine te laten oplossen (niet laten koken!). Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg deze al roerend aan het slagroommengsel toe. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost en haal de pan van het vuur.
 4. Verdeel de panna cotta over de puddingsvormpjes en laat afkoelen buiten de koelkast. Zodra de panna cotta voldoende is afgekoeld de pudding minimaal 3 uur verder laten opstijven in de koelkast.
 5. Voor het serveren: maak de randen van de panna cotta los van de puddingvorm en stort de panna cotta.

Voor de gekarameliseerde vijgen:

 1. Snijd de vijgen doormidden.

 2. Doe de honing in een kleine koekenpan. Laat het warm op laag tot middelhoog vuur warm worden en smelten. Leg de vijgen met de snijkant in de honing.

 3. Laat de vijgen ongeveer 5 minuten in de honing karameliseren. Pas op dat de honing niet verbrand.

 4. Serveer de gekarameliseerde vijgen bij de panna cotta. Schenk de rest van de honing over de panna cotta.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.