Muffins met bosbessen

Als ik snel iets lekkers bij de thee wil hebben, dan maak ik graag dit recept van muffins met bosbessen. Ik zorg ervoor dat ik een potje zure room in de koelkast heb staan en een pak bosbessen in de diepvries. De rest van de ingrediënten heb ik altijd wel in huis. De muffins met bosbessen zijn eenvoudig om te maken en zijn in ongeveer drie kwartier klaar.Muffins met bosbessen; recept; recepten; zoet; muffin; cake; bosbes; bosbessen; bosbessenmuffin

Muffins met bosbessen maken

Om de muffins te maken meng je in de ene kom de droge ingrediënten en in een andere kom de natte ingrediënten. Vervolgens mix je beide mengsel en voeg je er bevroren bosbessen aan toe.

Door de bosbessen bevroren toe te voegen voorkom je dat deze tijdens het bakken uiteen spatten en gaan “bloeden”.

Het bijzondere van muffins is dat er olie in het beslag wordt gebruikt in plaats van boter. Hierdoor worden de muffins zachter en luchtiger dan gewone cakejes. De friszure blauwe bessen zijn een heerlijke combinatie met de zoete muffin.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze muffins met bosbessen afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 180 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 26 gram
Vet per portie: ca. 8 gram
Eiwit per portie: ca. 3 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Bakvorm voor muffins

Je kunt een bakvorm voor muffins gebruiken. Nadeel daarvan vind ik dat deze ingevet moeten worden en vaak ook nog bekleed moeten worden met bakpapier. Ik gebruik daarom liever eenpersoons siliconen bakvormpjes. In elk van de vormpjes doe ik een grote eetlepel van het beslag. Op die manier haal je 8 muffins uit dit recept.

Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de muffins even afkoelen en vervolgens kun je ze eenvoudig uit de vormpjes halen. Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Donna Hay

Dit recept voor muffins met bosbessen is gebaseerd op een recept uit kookboek “Modern Classics deel 2” van Donna Hay. Heerlijke recepten van koekjes, gebak, cake en desserts met foto’s waarbij het water je al in de mond loopt.

Donna Hay is absoluut een van mijn favoriete kookboekschrijfsters. Zij weet met simpele ingrediënten heerlijke gerechten te maken.Ik heb bijna al haar kookboeken. Neem van mij aan dat het zeer de moeite waard is om ook andere recepten van haar te proberen.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Muffins met bosbessen

Het bijzondere van muffins is dat er olie in het beslag wordt gebruikt in plaats van boter. Hierdoor worden de muffins zachter en luchtiger dan gewone cakejes. De friszure blauwe bessen zijn een heerlijke combinatie met de zoete muffin.

Menugang Taart/cake, Zoete snack
Keyword bosbessen, muffin
Oventijd 30 minutes
Bereidingstijd 10 minutes
Porties 8 muffins
Voedingswaarde 180 kcal

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 80 gram fijne suiker
  • 125 ml zure room
  • 1 ei
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
  • 40 ml olijfolie
  • 75 gram bosbessen diepvries, niet ontdooid

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC (Heteluchtoven op 160ºC).

  2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg de suiker toe en roer alles door elkaar.
  3. Neem een andere kom en doe daar de zure room, eieren, citroenschil en olie in en roer alles door elkaar. Roer vervolgens het zure room mengsel voorzichtig door het bloemmengsel.
  4. Voeg de (bevroren) bosbessen aan je deegmengsel toe en vul de vormpjes.

  5. Bak de muffins ca. 30 minuten in de oven en test of de muffin gaar is door er met een prikker of breinaald in te prikken.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *