Kruidcake met kruidnagel en kaneel

Dit recept voor een kruidcake met kruidnagel en kaneel komt uit een oud kookboek dat mijn moeder ooit bij haar oven kreeg. Toen ik nog thuis woonde werd deze cake bijna elk weekend gebakken. Nu eet ik de cake minder vaak, maar nog steeds is het een lekker recept.

Kruidcake met kruidnagel en kaneel; recept; recepten; cake; kruidnagel;

Kruidcake met kruidnagel en kaneel maken

Deze kruidcake bevat geen eieren en toch is het een luchtige cake. Eerst worden alle droge ingrediënten gemixt, wanneer de geurige kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en peper die de kruidigheid aan de cake geven. Daarna wordt gesmolten boter en melk toegevoegd om er een beslag van te maken.

In het oorspronkelijke recept wordt ook nog 100 gram sukade of gember door het beslag gemengd. Ik ben daar zelf geen fan van en laat het daarom altijd weg.

Overigens is de cake normaal donkerder dan op deze foto. Mijn donkerbruine basterdsuiker was op en ik heb deze aangevuld met witte basterdsuiker. Smaakte overigens ook prima.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze kruidcake met kruidnagel en kaneel afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per plak: ca. 180 Kcal
Koolhydraten per plak: ca. 34 gram
Vet per plak: ca. 4 gram
Eiwit per plak: ca. 3 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik ben voor de berekening uitgegaan van 12 plakken en heb een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Cakevorm

Voor het bakken van een cake gebruik ik het liefst een siliconen bakvorm. Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de cake eerst afkoelen en daarna kun je deze heel eenvoudig storten.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Kruidcake met kruidnagel en kaneel

Deze kruidcake met kruidnagel en kaneel bevat geen eieren en toch is het een luchtige cake. Kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en peper geven de kruidige smaak aan de cake.

Menugang Nagerecht, Taart/cake
Keyword cake
Oventijd 1 hour
Bereidingstijd 15 minutes
Porties 12 plakken
Voedingswaarde 180 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 100 gram boter of margarine
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • dl melk
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelgruis
  • ½ theelepel peper
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • ½ theelepel zout

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.

  2. Vet een cakevorm in met boter. (NB. een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten).

  3. Roer de bloem, donkerbruine basterdsuiker, bakpoeder, kaneel, kruidnagelgruis, peper, nootmuskaat en zout in een kom goed dooreen.

  4. Smelt de boter. Roer de boter en de melk door de droge ingrediënten. Doe het deeg in de cakevorm. Bak de cake in oven in 60 tot 75 minuten gaar. 

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *