Kip in tomatensaus met olijven en feta

De smaken en kleuren van dit recept voor kip in tomatensaus met olijven en feta brengen me gelijk in de vakantiestemming. In gedachten zit ik op een zonnig terras aan de middellandse zee als ik dit eet. Een heerlijk gerecht, boordevol smaak!

Kip in tomatensaus met olijven en feta; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; kip; kipfilet; feta; olijf; olijven; zwarte olijf; zwarte olijven; passata; tomaat; tomaten; tomatensaus; italiaans; mediterraan;

Kip in tomatensaus met olijven en feta maken

In dit recept wordt de kipfilet kort gebakken in een koekenpan en daarna 5 minuten in de oven verder gegaard. Het is daarom belangrijk om de kipfilet in de lengte doormidden te snijden. Je krijgt dan twee dunne plakken kipfilet, die sneller gaar zijn. Je bakt de kipfilet maar heel kort in de koekenpan, je geeft het alleen een lichtbruine kleur. In de oven gaart de kipfilet verder.

Terwijl de kipfilet in de oven staat maak je de tomatensaus. Deze saus is heel eenvoudig om te maken: wat knoflook aanbakken, passata erbij en dan de andere smaakmakers toevoegen. Om in de vakantiestemming te blijven heb ik voor  dit recept Griekse kalamata olijven gebruikt. Ik heb deze olijven in Griekenland leren kennen, maar tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten in Nederland gewoon een potje hiervan kopen. Ik vind het nog steeds een van de lekkerste olijvensoorten.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze kip in tomatensaus met olijven en feta afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 290 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 5 gram
Vet per portie: ca. 14 gram
Eiwit per portie: ca. 36 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Borden voorverwarmen

De kipfilet kan snel afkoelen. Daarom is het aan te raden dit gerecht te serveren op een voorverwarmd bord. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C.

Donna Hay

Donna Hay is absoluut een van mijn favoriete kookboekschrijfsters. Zij weet met een beperkt aantal ingrediënten en in korte tijd, toch een bijzonder gerecht te maken. Deze kip in tomatensaus met olijven en feta is ook gebaseerd op een van haar recepten.

Vanwege de auteursrechten neem ik niet alle recepten van Donna Hay die ik gemaakt heb over in mijn blog. Ik beperk met tot de recepten die ik elders online kan vinden. Neem van mij aan dat het zeer de moeite waard is om ook andere recepten van haar te proberen.

Kijk HIER voor meer recepten van Donna Hay.

Meer recepten met kip

Kip is een enorm veelzijdig stuk vlees en daarom vind je diverse recepten op mijn website. Kijk HIER voor meer recepten met kip.

Kip in tomatensaus met olijven en feta

De smaken en kleuren van dit recept voor kip in tomatensaus met olijven en feta brengen me gelijk in de vakantiestemming. Een heerlijk gerecht, boordevol smaak!

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword feta, kappertjes, kipfilet, passata, zwarte olijven
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 290 kcal

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 kipfilets (ca. 125 gram per stuk) in de lengte gehalveerd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 400 ml tomatenpassata
  • 1 eetlepel kappertjes afgespoeld
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 100 gram feta verkruimeld
  • peper
  • zout

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verhit de olie op hoog vuur. Bestrooi de kip met zout en peper en bak in 1-2 minuten aan elke kant bruin.
  3. Leg de kip op de bakplaat, zet 5 minuten in de oven.
  4. Verlaag het vuur tot middelhoog en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de passata toe en bak 3-4 minuten. Roer de kappertjes, olijven en peterselie erdoor, breng op smaak met zout en peper en bak nog 1 minuut.

  5. Leg voor het serveren op elk bord een stuk kipfilet, schep er de helft van de tomatensaus en wat feta over. Leg het tweede stuk kipfilet erop en verdeel de rest van de saus en feta erover.

Dit recept is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb in een AH Kookschrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.