Jam van gedroogde vijgen en sinaasappel

Tijdens een vakantie in Portugal aten we in een tapas-restaurant plakjes manchego kaas geserveerd met wat jam. De combinatie van de zoute kaas en de zoete jam vonden we heerlijk. Daarom ging ik thuis op zoek naar een recept voor een jam die lekker is bij kaas en zo kwam ik op dit recept van jam van gedroogde vijgen en sinaasappel.

jam van gedroogde vijgen en sinaasappel, recept, recepten, tapas, manchego, kaas, jam, gedroogde vijgen, sinaasappel

Jam van gedroogde vijgen en sinaasappel maken

Dit recept voor jam van gedroogde vijgen en sinaasappel is heel eenvoudig om te bereiden. Je kookt in stukjes gesneden gedroogde vijgen in vers sinaasappelsap. Daarna pureer je het mengsel met basterdsuiker. Nog even door laten pruttelen en je krijgt dan een heerlijke, dikke jam. Deze jam smaakt erg goed bij een stukje pittige kaas, maar is bijvoorbeeld ook erg lekker op een stukje notenbrood. De pitjes van de gedroogde vijgen geven een lekkere textuur aan de jam.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze jam van gedroogde vijgen en sinaasappel afdrukken.

Het pureren van de gedroogde vijgen gaat prima met een staafmixer. Je kunt er eventueel ook een hakmolen voor gebruiken. Zelf heb ik een combinatie van staafmixer en hakmolen, zodat ik altijd het juiste gereedschap bij de hand heb.

Basterdsuiker

In het recept wordt overigens gele basterdsuiker gebruikt. Omdat ik dat niet in huis heb, heb ik een mix gemaakt van gelijke delen witte en bruine basterdsuiker. Smaakte ook prima!

Jam bewaren

De jam van gedroogde vijgen en sinaasappel is erg lang houdbaar. Ik bewaar de jam in weckpotjes in de koelkast. Hiervoor moet je de weckpotjes wel eerst steriliseren.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per eetlepel (ca. 10 ml): ca. 20 Kcal
Koolhydraten per eetlepel (ca. 10 ml): ca. 5 gram
Vet per eetlepel (ca. 10 ml): ca. 0,1 gram
Eiwit per eetlepel (ca. 10 ml): ca. 0,2 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Jam van gedroogde vijgen en sinaasappel

Deze jam van gedroogde vijgen en sinaasappel is heel eenvoudig om te maken, lang houdbaar en ontzettend lekker bij een stukje kaas of op brood.

Menugang Lunch, Ontbijt, Tapas
Keuken Mediterraan
Keyword jam, lactosevrij, vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Voedingswaarde 20 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde vijgen
  • 250 ml (vers) sinaasappelsap
  • 65 gram gele basterdsuiker

Bereiden

  1. Verwijder de steeltjes van de gedroogde vijgen en snijd de vijgen in stukjes.
  2. Breng de vijgen met het sinaasappelsap in een pan aan de kook en laat ze op zacht vuur va. 20 minuten koken.
  3. Pureer het vijgenmengsel kort met een staafmixer zodat de schilletjes gepureerd en de pitjes nog zichtbaar zijn. Voeg de basterdsuiker toe, breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook en laat het ca. 4 minuten al roerend borrelend koken.
  4. Schep de jam in een schone pot, sluit af met een deksel en laat afkoelen.

Notities

Lekker met: een stukje (Manchego kaas) of gewoon op brood of beschuit

Bron jam van gerookte vijgen en sinaasappel: Tip Culinair (tijdschrift)

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.