Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood

Zoals zoveel maaltijdsalades is deze Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood heel eenvoudig om te maken. De salade bestaat uit rucola, haricots verts en wat tomaatjes. Daarop lekker knapperig uitgebakken Parmaham en schaafsel van Parmezaanse kaas.
De knoflookbroodjes met zelfgemaakte tapenade die bij de salade geserveerd worden maken het helemaal af.

Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; maaltijdsalade; salade; rucola; haricots verts; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaatjes; basilicum; tapenade; knoflookbrood; zwarte olijven;

Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood maken

Deze maaltijdsalade is heel eenvoudig om te maken. Je kookt de haricots verts beetgaar, je maakt een dressing van olijfolie en balsamico azijn en je maakt daarvan samen met de rucola en kerstomaatjes een salade. De ster van de show is zelfgemaakte tapenade op knoflookbrood. De tapenade maakt je heel eenvoudig door zwarte olijven, kappertjes en knoflook te pureren. Voor het knoflookbrood bestrijk je afbakbroodjes met, ook weer zelfgemaakte, knoflookolie en bak je deze af.

De salade wordt afgemaakt met wat plakjes uitgebakken Parmaham en Parmezaanse kaas. Ontzettend veel smaak!

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 705 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 55 gram
Vet per portie: ca. 40 gram
Eiwit per portie: ca. 28 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Voor een calorie-arme variant van deze salade laat je het ciabatta broodje en de zelfgemaakte tapenade weg. Je houdt dan nog steeds een heerlijke salade over, die slechts 450 Kcal is.

Maaltijdsalades

Ik ben dol op maaltijdsalades. Je kunt er zoveel verschillende smaken aan toe voegen dat een maaltijdsalade nooit saai wordt. Kijk HIER voor meer recepten van maaltijdsalades.

Meer mediterrane recepten

Een mediterraan recept is een recept uit de  keuken van landen rondom de Middellandse zee. Denk bijvoorbeeld aan de keukens van Spanje, Italië of Griekenland.

Kenmerkend voor de mediterrane keuken zijn recepten met veel verse groenten, vis en mager vlees. Verse kruiden en ingrediënten van  goede kwaliteit zorgen voor veel smaak in de gerechten.

Kijk HIER voor meer mediterrane recepten.

Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword balsamico, basilicum, ciabatta, haricots verts, kappertjes, kerstomaten, parmaham, Parmezaanse kaas, rucola, zwarte olijven
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 705 kcal

Ingrediënten

  • 300 gram haricots verts schoongemaakt
  • 5 eetlepels olijfolie (voor de salade dressing)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel honing
  • zout
  • peper
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit
  • 2 eetlepels kappertjes afgespoeld en uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 ciabattabroodjes afbak
  • 200 gram Parmaham vleeswaren
  • 500 gram kerstomaatjes
  • 150 gram rucola
  • 1 bosje basilicum blaadjes losgehaald
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels olijfolie (voor bakken)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor volgens de gebruiksaanwijzing van de afbak-ciabatta’s.
  2. Kook de haricots verts in ruim kokend water in ± 10 minuten beetgaar, spoel ze daarna af met koud water en laat uitlekken.

  3. Klop 5 eetlepels olie, de balsamico azijn en de honing tot een mooie gladde dressing en breng deze op smaak met zout en peper.

  4. Pureer de olijven, kappertjes en 1 teen knoflook tot een grove tapenade en breng op smaak met peper.

  5. Snijd de ciabattabroodjes open. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 teen geperste knoflook en bestrijk de ciabattahelften ermee. Bak de broodjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Verhit de rest van olijfolie in een koekenpan. Snij de Parmaham in ± 2 cm brede repen en bak ze in ± 1 minuut knapperig in de olie. Laat even uitlekken op keukenpapier.
  7. Meng de kerstomaatjes, haricots verts en rucola door de dressing. Verdeel de salade over vier borden en verdeel de basilicumblaadjes erover. Bestrooi de salade met de gebakken Parmaham en schaaf er wat Parmezaanse kaas over.
  8. Bedek de ciabatta’s royaal met tapenade en serveer met de salade.

Het recept voor deze Italiaanse maaltijdsalade met Parmaham en knoflookbrood komt uit het inmiddels niet meer bestaande tijdschrift Tip Culinair.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.