Hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen

Dit recept van hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen is niet voor niets een klassieker. Een hertenbiefstuk vind ik altijd al heerlijk en paddenstoelen combineren daar prima bij. Maar de rode portsaus maakt het tot een heerlijk gerecht. Ook erg geschikt voor het kerstdiner.

Hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen; recept; recepten; wild; kerst; hoofdgerecht; hoofdgerechten; oesterzwam; oesterzwammen; shii take

Hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen maken

De saus van dit recept kun je al ruim van tevoren klaarmaken. Dan hoef je de saus alleen maar even op te warmen als je de hertenbiefstuk gaat serveren. Voor de rode portsaus worden rode wijn en rode port ingekookt. Daarna wordt wildbouillon toegevoerd. Door ontbijtkoek aan de saus toe te voegen wordt deze lekker dik en zoetig van smaak. Een heerlijke saus.

De hertenbiefstuk wordt in dit recept gegaard in de oven. Vraag de slager daarom om hertenbiefstukjes die niet te dik zijn. Voor dikkere hertenbiefstukken kun je de tijd in de oven eventueel verlengen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de print knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 265 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 18 gram
Vet per portie: ca. 6 gram
Eiwit per portie: ca. 34 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Paddenstoelen

Je kunt voor de hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen diverse soorten paddenstoelen gebruiken. Zelf vind ik dat champignons of kastanjechampignons te weinig smaak hebben voor dit gerecht. Het liefst gebruik ik een mengsel van oesterzwammen en shii-take.

Meer recepten met wild

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, omdat vanaf dat moment de jacht op fazanten en hazen is toegestaan. Het wildseizoen loopt tot het einde van het jaar. Wild heeft een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met bijvoorbeeld een fruitige saus of een portsaus. Kijk HIER voor meer recepten met wild op deze website.

Hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen

Hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen is een klassieke combinatie. Dit heerlijke gerecht is eenvoudig om te maken.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword hertenbiefstuk, paddenstoelen, rode port
Bereidingstijd 25 minutes
Porties 4 personen
Voedingswaarde 265 kcal

Ingrediënten

  • 4 hertenbiefstukjes van ca. 150 gram op kamertemperatuur
  • 20 gram boter of margarine
  • 200 gram paddenstoelen zoals shiitakes of oesterzwammen
  • 100 ml rode port
  • 100 ml droge rode wijn
  • 100 ml wildfond
  • 40 gram ontbijtkoek in kleine dobbelsteentjes
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker

Bereiden

  1. Kook voor de saus de rode port en de rode wijn in een steelpannetje tot de helft in. Voeg de wildbouillon toe. Doe de ontbijtkoek erbij, roer tot de koek is opgelost en het geheel een beetje gebonden is (door de koek). Breng op smaak met de bruine basterdsuiker. Zeef de saus en houd warm.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Bestrooi de hertenbiefstukjes met wat zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukjes op hoog vuur snel rondom goudbruin. Haal de biefstukjes uit de pan en leg ze in een ovenvaste schaal. Zet de hertenbiefstukjes nog ca. 5 minuten in de oven. Laat het vlees afgedekt op een warme plaats nog even rusten.
  4. Bak in het bakvet van het vlees de paddenstoelen aan tot ze gaar zijn. Laat ze even uitlekken, bijvoorbeeld in een zeef. Houd warm tot gebruik.
  5. Verdeel het vlees over voorverwarmde borden. Verdeel de paddenstoelen over de hertenbiefstukjes en lepel er wat van de saus over.

Notities

Lekker met: Rode kool en stoofperen

Het recept voor hertenbiefstuk met rode portsaus en paddenstoelen is gebaseerd op een recept dat ik heb gevonden op de website Okoko.

Volg receptentesten.nl op social media