Hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus

Ik blijf volop genieten van het wildseizoen! Dit keer een recept van hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus. Hazenrugfilet heeft een uitgesproken smaak en is dan ook echt iets voor wildliefhebbers. In dit recept wordt de hazenrugfilet omwikkeld met pancetta, even in de koekenpan gebakken en daarna in de oven. Hierdoor blijft de hazenrugfilet lekker mals.
Hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; wild; haas; hazenrug; hazenrugfilet; paddenstoelen; champignons; balsamico

Hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus maken

Wild vlees is vaak mager vlees. Mager vlees is sneller gaar en daarom is het belangrijk om het vlees niet te lang te bakken. Haal daarom de hazenrugfilets minimaal 1 uur van te voeren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees tijdens het bakken teveel krimpt en taai wordt.

Ook is het belangrijk om de hazenrugfilets voor het bakken goed droop te deppen. Hierdoor schroeit het vlees beter dicht bij het bakken.

Als je bovenstaande richtlijnen aanhoudt is dit recept niet moeilijk om te maken. De hazenrugfilets worden omwikkelt met pancetta en even gebakken in een koekenpan. Daarna gaan ze in de oven. Terwijl het vlees verder bakt, maak je de saus met wildfond en balsamico azijn en bak je de paddenstoelen.

Bij dit recept wordt de hazenrugfilet met een saus met balsamico azijn geserveerd. Laat de jus wel even een paar minuten doorkoken, het zure van de azijn verdwijnt dan.

Ik heb dit gerecht geserveerd met een puree van zoete aardappel en knolselderij en haricots verts.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Borden voorverwarmen

Om te voorkomen dat het gerecht te snel afkoelt, serveer je de hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus op een voorverwarmd bord. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C.

Meer recepten met wild

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, omdat vanaf dat moment de jacht op fazanten en hazen is toegestaan. Het wildseizoen loopt tot het einde van het jaar. Wild heeft een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met bijvoorbeeld een fruitige saus of een portsaus. Kijk HIER voor meer recepten met wild op deze website.

Hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus

In dit recept voor hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus wordt de hazenrugfilet omwikkeld met pancetta, even in de koekenpan gebakken en daarna in de oven. Hierdoor blijft de hazenrugfilet lekker mals.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken wild
Keyword balsamico, haas, hazenrugfilet, paddenstoelen, pancetta, wild
Vlees op kamertemperatuur laten komen 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 600 gram hazenrugfilets
 • 8-10 plakjes pancetta
 • 2-3 eetlepels olie (om te bakken)
 • 4 dl wildfond
 • 4 eetlepels balsamico-azijn
 • 50 gram koude boter of margarine in blokjes
 • 200 gram cantharellen

Bereiden

 1. Leg de hazenrugfilets ongeveer 1 uur voor het bereiden uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.

 2. Verwarm de oven voor op 200°C.
 3. Maak de cantharellen schoon en scheur ze in repen.
 4. Dep de hazenrugfilets droog. Omwikkel de hazenrugfilets met de pancetta. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de hazenrugfilets in ± 4 minuten rondom bruin. Neem de hazenrugfilets uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Laat de hazenrugfilets in de oven in ± 8 minuten rosé garen.

 5. Voeg de fond toe aan het bakvocht en kook de fond op hoog vuur in tot de helft van de hoeveelheid. Voeg de balsamico-azijn toe en laat de saus nog ca. 2 minuten zachtjes koken. Breng de jus tegen de kook aan en voeg de boterblokjes al roerend toe.
 6. Verhit ondertussen wat boter in een koekenpan en bak hierin de cantharellen kort.
 7. Leg de cantharellen op een voorverwarmd bord, leg hierop de hazenrugfilets en serveer met de saus.

Notities

Lekker met: een puree van zoete aardappel en knolselderij en haricots verts.

Het recept voor deze hazenrugfilet met pancetta en balsamicojus is geïnspireerd op een recept uit het inmiddels niet meer bestaande tijdschrift Tip Culinair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.