Hartige taart met prei en gehakt

Deze hartige taart met prei en gehakt stamt nog uit mijn jeugd. Mijn moeder vond het ook altijd leuk om nieuwe dingen te proberen en vond zo ooit een recept voor deze taart. In die tijd bestonden er nog geen kant en klare plakjes hartige taartdeeg en werd het recept nog met een pak broodmix klaargemaakt. Tegenwoordig, maak ik de wat minder zware variant. Maar nog steeds heel lekker.

Hartige taart met prei en gehakt; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; preitaart; prei; gehakt; oven

Hartige taart met prei en gehakt maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf deeg voor een hartige taart of quiche te maken, pas ik dit toe bij alle hartige taarten. In onderstaand recept is dan ook uitgegaan van zelfgemaakt deeg. Je kunt dit uiteraard voor vervangen door kant en klaar deeg voor een hartige taart.

De vulling voor deze hartige taart is heel eenvoudig om te maken. Je hoeft alleen maar de spekjes, gehakt, prei en ui even te bakken. Laat het preimengsel na het bakken wel goed uitlekken, anders wordt de taart te vochtig.

Om de vulling te binden wordt een mengsel van crème fraîche en maïzena gebruikt. Dit is een vrij dik mengsel wat moeilijk door de vulling heen dringt. Maak daarom een paar gaten in de prei-gehakt vulling voordat je het papje er overheen giet.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hartige taart met prei en gehakt afdrukken.

Bakvormen voor een hartige taart

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 1090 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 70 gram
Vet per portie: ca. 71 gram
Eiwit per portie: ca. 45 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer hartige taarten en quiches

Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Hartige taart met prei en gehakt

Deze hartige taart met prei en gehakt heeft een lekkere vulling van prei, gehakt en spekjes. Echt een hartige taart voor het najaar. Het deeg voor de taart maak je zelf.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword gehakt, prei
Wachttijd + oventijd 1 hour 5 minutes
Bereidingstijd 25 minutes
Porties 2 personen
Voedingswaarde 1090 kcal

Ingrediënten

Voor het hartige taart deeg:

  • 100 gram tarwebloem
  • mespuntje zout
  • 50 gram koude boter
  • ½ losgeklopt ei
  • 2 theelepels koud water
  • boter of margarine om in te vetten

Voor de vulling van de hartige taart:

  • 350 gram prei in ringen
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram spekblokjes
  • 200 gram gehakt
  • ½ eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • zout
  • peper
  • 1 ei
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel maïzena

Bereiden

Voor het hartige taartdeeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Gebruik een vorm van ø 20 cm. Vet de vorm in.

  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 24 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.

Voor de vulling van de hartige taart:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Verhit de olie in een hapjespan en bak daarin de spekblokjes circa 5 minuten. Voeg het gehakt toe en bak deze in ca. 5 minuten rul. Voeg de prei, ui, zout, peper en Provençaalse kruiden toe en bak het geheel 5 minuten.

  3. Laat het prei-gehaktmengsel uitlekken in een vergiet.
  4. Roer een papje van crème fraîche, eieren en maïzena. 

  5. Vul de taart met het prei-gehaktmengsel. Schenk het papje over het mengsel.
  6. Laat de taart in ca. 35 minuten gaar en bruin bakken

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *