Hartige taart met makreel en courgette

Deze hartige taart met makreel en courgette wordt in twee keer gebakken: eerst de laag met makreel en later de laag met courgette. Het eerste stadium kan voorbereid worden en dan kun je de hartige taart in de koelkast bewaren. Ik maak de taart liever ineens klaar, maar dan moet je er wat meer tijd voor uittrekken.

Hartige taart met makreel en courgette; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; makreel; courgette

Hartige taart met makreel en courgette maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf deeg voor een hartige taart of quiche te maken, pas ik dit toe bij alle hartige taarten. In onderstaand recept is dan ook uitgegaan van zelfgemaakt deeg. Je kunt dit uiteraard vervangen door kant en klaar deeg voor een hartige taart.

De hartige taart is niet heel erg moeilijk om te maken, maar moet wel twee keer gebakken worden. Eerst wordt de laag met de makreelmengsel gebakken en daarna de laag met de courgetteplakjes en kaas. Door de wachttijd voor het zelfgemaakte deeg en de oventijd moet je ongeveer 2 uur voordat je wilt eten starten met deze hartige taart.

Tip: je kunt dit recepten voorbereiden tot het punt waarop je de courgettelaag maakt. Je kunt de hartige taart dan in de koelkast bewaren en in 20 minuten afbakken.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hartige taart met makreel en courgette afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 805 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 42 gram
Vet per portie: ca. 58 gram
Eiwit per portie: ca. 32 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Bakvormen voor hartige taart of quiche

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Hartige taart met makreel en courgette

Deze hartige taart met makreel en courgette wordt in twee keer gebakken: eerst de laag met makreel en later de laag met courgette. Het eerste stadium kan voorbereid worden en dan kun je de hartige taart in de koelkast bewaren. 

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Rusttijd + oventijd 1 hour 30 minutes
Bereidingstijd 30 minutes
Porties 4 personen
Voedingswaarde 805 kcal

Ingrediënten

Voor het hartige taart deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koud water
  • boter of margarine om in te vetten

Voor de makreellaag:

  • 2 blikjes makreel naturel (netto 200 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (netto 70 gram)
  • 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • 10 groene olijven met piment
  • 2 kleine uien
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 eetlepels kappertjes
  • peper

Voor de courgette laag:

  • 1 courgette
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas

Bereiden

Voor het hartige taartdeeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.

  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

  3. Oven voorverwarmen op 175ºC.
  4. Gebruik een vorm van ø 24 cm. Vet de vorm in.

  5. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.

Voor de makreellaag:

  1. Makreel afgieten en in kleine stukjes verdelen. In kom makreel met tomatenpuree en Provençaalse kruiden mengen.
  2. Olijven in plakjes snijden. Uien pellen en snipperen. Ansjovisfilets kleinsnijden. Olijven, ui, ansjovis en kappertjes door makreel scheppen. Makreelmengsel op smaak brengen met peper en in taart scheppen.
  3. In het midden van de oven taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Taart ca. 10 minuten in vorm laten afkoelen. Taart uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen. Taart tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Voor de courgette laag:

  1. Oven voorverwarmen op 200ºC. Taart uit koelkast nemen.
  2. Courgette schoonmaken, wassen en in dunne plakjes snijden. Courgetteplakjes dakpansgewijs over taart en deegranden rangschikken. Bestrooien met kaas.
  3. In midden van de oven taart in ca. 20 minuten warm laten worden en kaas iets laten kleuren.
Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *