Hartige taart met kaas en tomaten

Ik had nog een stuk kaas dat nodig op moest en daarom heb ik dit oude recept voor een hartige taart met kaas en tomaten maar weer eens tevoorschijn gehaald. Net als de hartige taart met prei en gehakt, stamt dit recept nog uit mijn jeugd. Ik heb het aangepast aan de moderne tijd (nu we bijvoorbeeld plakjes deeg voor hartige taart en kerstomaatjes hebben).

Hartige taart met kaas en tomaten; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; kaas; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten; kerstomaatjes; quiche; hartige taart

Hartige taart met kaas en tomaten maken

Voor dit recept voor hartige taart met kaas en tomaten wordt geraspte kaas over de bodem van de taart gestrooid. Een kaas met stevige smaak is het lekkerst. Zelf heb ik een mix van oude kaas en Parmezaanse kaas gebruikt. Op de kaas komt een laag gebakken uiringen en tot slot nog een laagje kerstomaatjes. De vulling wordt gebonden met een mengsel van ei en slagroom.

Deze hartige taart is heel eenvoudig om te maken en na al die jaren nog steeds lekker.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hartige taart met kaas en tomaten afdrukken.

Zelf hartige taartdeeg maken

In dit recept wordt gebruik gemaakt van plakjes kant en klaar deeg voor een hartige taart. Maar nog lekker is het om zelf deeg voor een hartige taart of quiche te maken. Je moet dan wel wat eerder beginnen, omdat het zelfgemaakt deeg na het kneden even moet rusten. 

Bakvormen losse bodem

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Hartige taart met kaas en tomaten

Deze hartige taart wordt gevuld met uien, een lekker pittige kaas en kerstomaatjes. De vulling wordt gebonden met een mengsel van ei en slagroom.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword ei, hartige taart, kerstomaten, Parmezaanse kaas, slagroom, tomaten
Voorbereiden 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries) ontdooid
  • 3 grote uien
  • 50 gram boter of margarine
  • 3 eieren
  • 1 dl slagroom
  • peper
  • zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • enkele druppels tabasco
  • 150 gram geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas (of een andere pittige kaas)
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd

Bereiden

  1. Oven voorverwarmen op 200°C.
  2. Snijd de uien in ringen, verhit wat boter in een koekenpan en bak de uiringen ongeveer 5 minuten.
  3. Klop de eieren los met de slagroom. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en tabasco.
  4. Vet een quichevorm in met de rest van de boter en bekleed met het deeg voor hartige taart. Verdeel de geraspte kaas over de bodem. Verdeel vervolgens de uien over de bodem. Schenk het eimengsel over de taart en verdeel de gehalveerde tomaatjes met de snijkant naar boven over de taart.
  5. Bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven, totdat de taart gaar en bruin is.

Notities

Lekker met: een groene salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.