Griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus

Vroeger maakte mijn oma heel erg lekkere griesmeelpudding met stukjes amandel erin. Als ik geluk had, bleef er een stukje over. Dat kreeg ik dan in een doosje mee naar huis om later nog van te snoepen. Ik heb mijn oma nooit om het recept gevraagd en inmiddels is het daarvoor te laat. Maar dit recept voor griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus komt volgens mij heel dicht in de buurt.

Griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus; recept; recepten; nagerecht; nagerechten; dessert; toetje; griesmeel; griesmeelpudding; amandelen; amandel; amandelmeel; bosbossen; bosbessensaus

Griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus maken

Griesmeelpudding is niet heel moeilijk om te maken: je kookt de melk met de suiker en een stukje citroenschil en als de melk kookt voeg je griesmeel een amandelmeel toe. Dit laat je even pruttelen totdat de pudding dik wordt.

Het stukje citroenschil geeft veel smaak aan de pudding. Gebruik een klein stukje, want de smaak van de citroen overheerst snel. Als je met een dunschiller een reep over de hele lengte van een citroen schilt, heb je doorgaans voldoende.

Ook de bosbessensaus is erg eenvoudig om te maken: je doet bevroren bosbessen en een zakje vanillesuiker in een pan en je kookt dit tot een saus van de gewenste dikte. Je kunt de bosbessen ook vervangen door ander fruit. Bramen smaken bijvoorbeeld ook heel lekker bij deze pudding.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 200 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 31 gram
Vet per portie: ca. 6 gram
Eiwit per portie: ca. 8 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Wat is griesmeel?

In Nederland wordt griesmeel meestal van tarwe gemaakt, maar het kan ook gemaakt worden van maïs, spelt of rijst. Als het tarwe tot bloem wordt gemalen, wordt ook griesmeel geproduceerd. Griesmeel is harder in grover dan gewone tarwebloem.

Welk soort griesmeel je gebruikt hangt af van het recept. Voor pudding wordt meestal tarwegriesmeel gebruikt. Voor bijvoorbeeld polenta gebruik je griesmeel van maïs.

Couscous is trouwens ook een grof gemalen griesmeel van tarwe.

Meer recepten van nagerechten

Pudding, ijs, taartjes of fruit … ik ben dol op lekkere toetjes. Kijk HIER voor meer recepten van nagerechten.

 

Griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus

De stukjes amandel geven deze griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus extra smaak en bite. De bosbessensaus smaakt er heerlijk bij!

Menugang Nagerecht
Keyword amandelmeel, bosbessen, griesmeel, pudding
Opstijven 6 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 200 kcal

Ingrediënten

Voor de griesmeelpudding met amandel:

 • ½ liter melk
 • 40 gram suiker
 • mespunt zout
 • stukje citroenschil
 • 40 gram griesmeel
 • 25 gram amandelmeel

Voor de bosbessensaus:

 • 125 gram bosbessen (diepvries)
 • 1 zakje vanillesuiker

Bereiden

Voor de griesmeelpudding met amandel:

 1. Schil met een dunschiller een reep van de schil van een citroen. Doorgaans is een reep over de hele lengte van de citroen voldoende.

 2. Breng de melk met het zout, de suiker en de citroenschil al roerend aan de kook. Haal de citroenschil met een schuimspaan uit de pan zodra de melk kookt.

 3. Voeg het griesmeel en amandelmeel al roerend toe aan de kokende melk. Zet het vuur laag en laat de pudding in ca. 10 minuten gaar koken. Roer regelmatig.

 4. Spoel de puddingvorm om met koud water en schenk de pudding in de vorm. Laat de pudding afkoelen en stijf worden. Dit duurt 2 tot 6 uur. Kleine vormpjes zijn sneller opgesteven dan een grotere vorm.

Voor de bosbessensaus:

 1. Verwarm de bevroren bosbessen met de vanillesuiker op zacht vuur in een steelpan. Blijf roeren totdat de bosbessen beginnen te knappen en sap afgeven. Blijf zachtjes koken en roeren totdat je en goede verhouding hebt tussen de bessen en het sap. 

 2. Bewaar de bosbessensaus tot gebruik in de koelkast. Eventueel kun je de saus voor het serveren opwarmen, maar ook koud is de saus lekker.

Notities

Tip: Je kunt de bosbessen vervangen door ander fruit. Bramen smaken bijvoorbeeld ook heel lekker bij deze pudding.

Deze griesmeel pudding met amandel en bosbessensaus is gebaseerd op een recept dat ik heb gevonden op de website Lekker Tafelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.