Griekse maaltijdsalade met komkommer en feta

Iedereen die wel eens in Griekenland op vakantie is geweest kent de simpele Griekse salade wel: komkommer, tomaten en feta. Bij dit recept voor een Griekse maaltijdsalade met komkommer en feta worden er nog wat andere ingrediënten toegevoegd om dit klassieke gerecht tot een maaltijd te maken en nog meer smaak te geven.

Griekse maaltijdsalade met komkommer en feta; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; maaltijdsalade; salade; komkommer; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten; feta; paprika; olijf; olijvenGriekse maaltijdsalade met komkommer en feta maken

Deze Griekse maaltijdsalade staat binnen en half uurtje op tafel, maar er moet wel een flinke berg groente en kruiden gesneden worden. Het klassieke recept voor een Griekse salade bestaat alleen uit komkommer, tomaten en feta. Bij deze maaltijdsalade worden onder meer nog paprika, avocado, munt, oregano, peterselie en een citroendressing toegevoegd. Dit is een salade boordevol smaak!

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze Griekse maaltijdsalade met komkommer en feta afdrukken.

Variaties op de Griekse maaltijdsalade met komkommer en feta

Ik hanteer onderstaand recept als een basisrecept en vul aan of haal er vanaf aan de hand van de inhoud van mijn koelkast. Variaties zijn bijvoorbeeld:

  • De kerstomaten kunnen vervangen worden door trostomaten in stukken
  • De lente uitjes kunnen vervangen worden door een rode ui, gehalveerd en dan in ringen. Je kunt de ui ook weglaten.
  • De gele paprika kan uiteraard vervangen worden door een rode paprika (groene paprika is minder lekker)
  • De avocado kan weggelaten worden
  • Ook lekker om afgekoelde gekookte sperziebonen of haricots verts toe te voegen
  • De verse kruiden kunnen vervangen worden door gedroogde kruiden of door gedroogde Italiaanse kruiden
  • Lekker om een paar in plakjes gesneden augurken toe te voegen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 850 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 14 gram
Vet per portie: ca. 38 gram
Eiwit per portie: ca. 22 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Hoewel avocado gezonde vetten bevat, is het geen calorie arme groente. Hetzelfde geldt voor de olijfolie. Wil je dit gerecht iets slanker maken? Laat de avocado weg of gebruik een halve avocado en gebruik minder olijfolie voor de dressing. Ook kun je eventueel een kleine portie feta nemen.

Maaltijdsalades

Ik ben dol op maaltijdsalades. Je kunt er zoveel verschillende smaken aan toe voegen dat een maaltijdsalade nooit saai wordt. Kijk HIER voor meer recepten van maaltijdsalades.

Griekse maaltijdsalade met komkommer en feta

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Grieks, Mediterraan
Bereidingstijd 30 minutes
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 1 komkommer in plakjes
  • 250 gram kerstomaten gehalveerd
  • 2 lente uitjes in ringen
  • naar smaak zwarte en/of groene olijven
  • 1 gele paprika in stukjes
  • 1 avocado in blokjes
  • 200 gram feta in blokjes
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngesneden
  • 2 eetlepels verse munt fijngesneden
  • 2 eetlepels verse oregano fijngesneden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Bereiden

  1. Klop de olijfolie, citroensap, peper en zout tot een dressing. Voeg de komkommer, tomaten, lente ui, paprika, avocado, olijven, peterselie, munt en oregano aan de dressing toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
  2. Verdeel de salade over twee borden en verdeel de feta over de salade. Maal nog wat zwarte peper over de salade en serveer direct.

Notities

Lekker met een (stok)broodje met hummus of tapenade

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *