Frittata uit de oven met prei en spek

Een frittata is de Italiaanse versie van een omelet. Oorspronkelijk werden de restjes uit de koelkast gebruikt als vulling voor de frittata. Er zijn dan ook vele variaties mogelijk. Bij het bedenken van frittata recepten laat ik me vaak inspireren door ingrediënten van hartige taarten. Deze frittata uit de oven met prei en spek is een variant op een quiche Lorraine: een hartige taart met spek en kaas.

Frittata uit de oven met prei en spek; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; frittata; ei; eieren; spek; spekjes; prei; gruyere; kaas

Frittata uit de oven met prei en spek maken

Voor dit recept van frittata uit de oven met prei en spek roerbak bak ik eerst spekjes en fijngesneden prei. Dat gaat in een taartvorm en daarover giet je losgeklopte eieren. Tot slot strooi je gruyere kaas over het eiermengsel. Een half uurtje in de oven en de frittata is klaar. Lekker met een groene salade.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze frittata uit de oven met prei en spek afdrukken.

Bakvorm voor de frittata

Deze frittata wordt in de oven gebakken. Ik gebruik daarvoor het liefst een ronde siliconen bakvorm. Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken kun je de frittata eenvoudig op een bord storten en met een ander bord weer omkeren. Ik gebruik voor deze frittata uit de oven met prei en spek een vorm van 24 centimeter. Als ik het recept voor 4 personen maak, gebruik ik een vorm van 28 centimeter.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 855 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 13 gram
Vet per portie: ca. 62 gram
Eiwit per portie: ca. 67 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Nog een frittata maken?

Voor de vulling van een frittata zijn vele variaties mogelijk. Kijk HIER voor alle frittata recepten op deze website.

Frittata uit de oven met prei en spek

Een frittata is een soort omelet. Deze frittata uit de oven met prei en spek is een variant op een quiche Lorraine: een hartige taart met spek en kaas.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword ei, frittata, kaas, prei, spek
Oventijd 30 minutes
Bereidingstijd 15 minutes
Porties 2 personen
Voedingswaarde 855 kcal

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • scheutje melk
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 prei
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 150 gram gruyere kaas geraspt
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiden

  1. Oven voorverwarmen op 200°C.
  2. Was de prei en snijd in ringen. 

  3. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de spekblokjes toe en bak in enkele minuten goudbruin en gaar. Voeg de prei toe en bak enkele minuten mee, totdat de prei zacht wordt. 

  4. Verdeel de spek en prei over de bodem van de vorm. Klop de eieren los met een scheutje melk en breng op smaak met peper en zout. Giet de eieren over de spek en prei. Strooi de gruyere kaas over de frittata.

  5. Bak de frittata in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.

Notities

Lekker met: een groene salade

 

Volg receptentesten.nl op social media