Coquilles met chorizo

Voor mij horen coquilles echt bij een feestelijk etentje. Deze kerst zullen ze dan ook zeker bij ons op het menu staan. Dit receptje voor coquilles met chorizo is een lekker voorgerechtje. De combinatie tussen de wat zoetige coquilles en de pittige chorizo is heerlijk. 

recept; recepten; voorgerecht; voorgerechten; tapas; coquille; coquilles; chorizo; jabobsschelp; jakobsschelpen

Coquilles met chorizo maken

Dit recept is heel eenvoudig om te maken. Eerst bak je plakjes chorizo uit (zonder olie). Daarna bak je de coquilles in het vet dat uit de chorizo gelopen is. De chorizo olie wordt tot slot op smaak gebracht met een beetje citroensap. De coquilles worden geserveerd met de uitgebakken chorizo, een beetje van de chorizo olie en fijngesneden. Erg eenvoudig om te maken en erg lekker!

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze coquilles met chorizo afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Borden voorverwarmen

De coquilles koelen na het serveren snel af. Daarom is het verstandig om dit gerecht te serveren op voorverwarmde borden. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C.

Wat zijn coquilles?

Coquilles zijn schelpdieren. Ze worden ook wel sint-jakobsschelpen (Coquilles St.Jacques), Jakobsmantel of kammosselen genoemd. Coquilles zitten in een mooie, grote waaierschelp. De schelp kan heel goed gebruikt worden om kleine gerechtjes in te serveren. Een coquilles een stevig, vlezig schelpdier. De smaak is zoetig.

Chorizo

Chorizo is een Spaanse worstsoort met een kruidige smaak. Chorizo wordt gemaakt van grof gehakt varkensvlees. Er zijn diverse varianten van chorizo verkrijgbaar, van mild pittig tot zeer pittig. Paprikapoeder zorgt voor de rode kleur van de worst en de pittigheid. Daarnaast kunnen er ook andere kruiden aan de worst zijn toegevoegd zoals zout, oregano, knoflook of komijn.

Chorizo Pamplona is een bekende variant van deze worst. Chorizo Pamplona wordt gemaakt van fijner gehakt of zelfs gemalen varkensvlees.

Kijk HIER voor meer recepten met chorizo.

Meer recepten met vis

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal één keer per week vis te eten. Daar hebben wij geen enkele moeite mee! Er zijn zoveel lekker recepten met vis. Kijk HIER voor meer recepten met vis op deze website.

Coquilles met chorizo

Dit receptje voor coquilles met chorizo is een lekker voorgerechtje. De combinatie tussen de wat zoetige coquilles en de pittige chorizo is heerlijk. 

Menugang Tapas, Voorgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword chorizo, Coquille
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram chorizo bij voorkeur een dunne worst
  • 8-12 coquilles (=st. Jacobsschelpen)
  • sap van een ½ citroen
  • 4 eetlepels platte peterselie fijngesneden

Bereiden

  1. Snijd de chorizo in dunne plakjes. Verhit een koekenpan en bak hierin de plakjes chorizo (zonder olie!) knapperig. Haal de chorizo uit de koekenpan en zet apart.
  2. Bak de coquilles in de overgebleven chorizo-olie de coquilles ongeveer 1 minuut per kant.
  3. Voeg de chorizoplakjes weer toe aan de koekenpan en voeg ook het citroensap toe. Laat dit enige seconden goed warm worden.
  4. Verdeel de chorizo en coquilles over 4 borden. Verdeel de citroensaus over de borden en bestrooi met peterselie.

Dit recept voor coquilles met chorizo is gebaseerd op een recept van de Britse TV-kok Nigella Lawson. Het recept staat op haar website.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.