Chutney van verse vijgen en rode wijn

Bij de Turkse winkel waren verse vijgen in de aanbieding. Voor slechts enkele euro’s kocht ik een doos met 24 verse vijgen. Verse vijgen zijn erg kwetsbaar en zeer beperkt houdbaar. Deze chutney van verse vijgen en rode wijn is een heerlijke manier om de vijgen langer houdbaar te maken.
De chutney is lekker bij wild vlees, een kaasplankje of bijvoorbeeld door de yoghurt.

Chutney van verse vijgen en rode wijn; recept; recepten; chutney; jam; vijg; vijgen; verse vijgen; wijn; rode wijn; kaas; kaasplankje; zoet;

Chutney van verse vijgen en rode wijn maken

Verse vijgen hoef je niet te schillen en daarom is deze chutney heel eenvoudig om te maken. Je snijd verse vijgen in stukken en je laat deze met suiker en rode wijn zachtjes inkoken totdat een een dikke, dieppaarse chutney ontstaat. Na het afkoelen zal de chutney nog dikker worden.

Deze chutney is lekker in combinatie met geitenkaas. Beleg bijvoorbeeld een boterham met een plak geitenkaas en smeer daar een beetje van deze chutney overheen. Je kunt de chutney ook prima bij een kaasplankje serveren. Maar ook door de yoghurt of over vanille ijs is deze chutney heel lekker. En als het je lukt om de chutney tot het najaar te bewaren, dan smaakt deze ook heel lekker bij een hertenbiefstukje of ander wild.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Verse vijgen

Verse vijgen zijn in Nederland doorgaans in juli, augustus en september goed verkrijgbaar. Rijpe vijgen zijn donkerpaars van kleur. Verse vijgen zijn maar kort houdbaar.

Chutney of jam?

Deze chutney is ook lekker op een boterham met kaas. En door de yoghurt. Je zou deze chutney dus ook een jam kunnen noemen. Er is ook weinig verschil tussen jams en chutneys. Jam wordt gemaakt van stukken fruit en suiker. Bij een chutney worden er ook nog andere smaakmakers toegevoegd.

Potten steriliseren

Ik bewaar deze chutney in weckpotjes. Hiervoor moeten de weckpotjes wel eerst worden gesteriliseerd. Tijdens het steriliseren worden alle bacteriën die nog in de potten kunnen zitten gedood. Dit voorkomt schimmelvorming.

Voorheen kookte ik de weckpotten altijd in water met wat soda. Maar ik heb nu ontdekt dat het veel makkelijker kan: weckpotten steriliseren in de oven.

Het werkt zo:

  1. Verwarm de oven voor op 120°C.
  2. Leg een droge, schone theedoek uitgespreid klaar op het aanrecht.
  3. Was de potten en deksels indien nodig af en spoel de potten en deksels vervolgens goed schoon met heet water.
  4. Zet de natte potten en deksels onderste boven op de theedoek en laat kort uitlekken
  5. Zet de nog vochtige potten en deksels met de opening naar boven in de oven. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
  6. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckpotten af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
  7. Haal de weckpotten en deksels uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de potten en deksels niet aanraakt.
  8. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de deksel en monteer je de beugels van de weckpotten.
  9. Vul de weckpotten met een trechter.

Chutney van verse vijgen en rode wijn

Menugang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword chutney, jam, rode wijn, vijgen
Voorbereiden 10 minuten
Kooktijd 1 uur
Porties 1 liter

Ingrediënten

  • 750 gram verse vijgen in stukken
  • 500 gram kristalsuiker
  • 375 ml rode wijn

Bereiden

  1. Doe de vijgen, suiker en rode wijn in een pan en breng het mengsel aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de chutney ongeveer 1 uur inkoken totdat er een dikke, donkerpaarse massa ontstaat. Als het mengsel na 1 uur nog niet dik genoeg is, laat je het doorkoken tot het de gewenste dikte heeft.

  2. Verdeel de chutney over luchtdichte potten of dozen en laat afkoelen. Bewaar de chutney in een koele, donkere omgeving.

Dit recept voor chutney van verse vijgen en rode wijn heb ik gevonden op de website vijg.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.