Cake met koffie en pecannoten

Koffie heb ik nooit lekker gevonden. Ik vind het veel te bitter. Toch houd ik wel van mokka of andere koffie-achtige smaken. Daarom heb ik er maar op gegokt dat ik deze cake met koffie en pecannoten ook lekker zou vinden.
En inderdaad … wat een heerlijke cake! Pecannoten geven een mooie textuur aan deze cake en de koffie geeft op de achtergrond en lekkere smaak.

Cake met koffie en pecannoten; recept; recepten; cake; zoet; koffie; espresso; pecannoot; pecannoten;

Cake met koffie en pecannoten maken

Deze cake is niet moeilijk om te maken. De basis van het recept is hetzelfde als bij een gewone cake: boter, suiker, eieren en bloem. Een deel van de bloem wordt echter vervangen door fijngemalen pecannoten. Gebruik hiervoor ongebrande pecannoten en maal deze in een hakmolen fijn. Gebruik hiervoor de pulsknop om te voorkomen dat je de noten tot een pasta maalt.
Voor de koffie heb ik espresso gebruikt. Je kunt ook gewone (sterke) koffie gebruiken.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Cakevorm

Voor het bakken van een cake gebruik ik het liefst een siliconen bakvorm. Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de cake eerst afkoelen en daarna kun je deze heel eenvoudig storten.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Cake met koffie en pecannoten

Pecannoten geven een mooie textuur aan deze cake met koffie en pecannoten. De koffie geeft op de achtergrond en lekkere smaak.

Menugang Taart/cake
Keyword cake, koffie, pecannoten
Voorbereiden 25 minuten
Oven 1 uur
Porties 1 cake

Ingrediënten

  • 225 gram (room)boter
  • 225 gram suiker
  • mespuntje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 4 eieren
  • 165 gram bloem
  • 75 gram pecannoten fijngemalen
  • 75 gram pecannoten grof gehakt
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 60 ml sterke koffie of espresso afgekoeld

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter (of gebruik een siliconen bakvorm).

  2. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en het zout in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, en klop het beslag daartussen goed door.

  3. Spatel de bloem met het bakpoeder en de fijngemalen pecannoten door het beslag. Meng tot slot de grofgehakte pecannoten en de koffie door het beslag.

  4. Giet het beslag in de vorm en bak de koffiecake met pecannoten in 60 tot 70 minuten gaar.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Dit recept voor een cake met koffie en pecannoten is gebaseerd op een recept van de website Rutger Bakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.