Caesar salade met krokante kip en croutons

Deze Caesar salade met krokante kip en croutons deed me ineens weer denken aan een vakantie in Bulgarije. We vierden vakantie in een heel erg toeristisch oord, met heel veel toeristische restaurantjes die alleen maar slappe frieten serveerden of pizza’s die naar kruidenbouillon smaakten. Net toen we begonnen te vrezen dat deze vakantie een culinair dieptepunt zou worden zonder enige groente, ontdekten we een tentje waar ze een caesar maaltijdsalade met kip serveerden. En het smaakte nog lekker ook.

Die vakantie hebben we heel wat caesar salades gegeten. Ik moest er aan denken toen ik me deze week afvroeg wat ik zou maken met de kropsla, tomaatjes en komkommer die ik nog in de koelkast had liggen. OK, officieel maak je een caesar salade met romeinse sla en horen komkommer en tomaten er niet in thuis. Maar deze Caesar salade met krokante kip en croutons is wel heel lekker! Vooral de dressing van deze salade is heerlijk, maar ook de stukjes krokante kip en zelfgemaakte croutons zijn erg lekker. Misschien niet het officiële recept, maar een volgende keer maak ik deze salade weer zo klaar.

Caesar salade met krokante kip en croutons; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; maaltijdsalade; salade; kip; tomaat; tomaten;

Caesar salade met krokante kip en croutons maken

Er zijn vele variaties van een Caesar salade. Hoofdbestanddelen zijn altijd (Romeinse) sla, kip, ansjovis en Parmezaanse kaas. Al deze onderdelen komen ook terug in deze salade.

Om de salade wat krokanter te maken wordt de kipfilet gepaneerd met wat broodkruimels en dan gebakken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik paneren vaak een enorm geklieder vind en daarom de kipfilet vaak gewoon bak. Maar gepaneerd is wel lekkerder. Ook de croutons zijn lekker krokant in de salade. Het bereiden van de croutons is heel eenvoudig: gewoon een boterham in blokjes snijden, mengen met wat olie en in de oven.

Deze salade is erg makkelijk om te maken. Groente snijden, kip en croutons bakken, dressing maken en alles op een bord serveren.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 750 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 36 gram
Vet per portie: ca. 39 gram
Eiwit per portie: ca. 62 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Maaltijdsalades

Ik ben dol op maaltijdsalades. Je kunt er zoveel verschillende smaken aan toe voegen dat een maaltijdsalade nooit saai wordt. Kijk HIER voor meer recepten van maaltijdsalades.

Caesar salade met krokante kip en croutons

Menugang Nagerecht
Keuken Mediterraan
Bereidingstijd 30 minutes
Porties 2 personen
Voedingswaarde 750 kcal

Ingrediënten

  • 4 oude witte boterhammen
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 1 ei
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 250 gram kipfilet in blokjes
  • 4 ansjovisfilets in olie
  • 1 teen knoflook geperst
  • 4 eetlepels mayonaise
  • ½ citroen
  • 1 kropsla blaadjes schoongemaakt
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd
  • ½ komkommer in de lengte in vieren, in plakjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas in plakjes geschaafd

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Maal 2 witte boterhammen in de keukenmachine tot fijne kruimels. Snijd de andere 2 witte boterhammen in blokjes en schep ze in een bakblik om met 3 eetlepels olie. Bak de croutons in de oven in 15-20 minuten goudbruin en knapperig. Laat de croutons afkoelen.
  3. Klop in een diep bord het ei los met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Leg in een ander diep bord de broodkruimels. Haal de blokjes kip eerst door het ei en wentel ze daarna door het broodkruim. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kip in 5 minuten knapperig bruin en gaar. Keer ze halverwege.
  4. Prak 2 ansjovisfilets fijn in een wijde schaal en meng de knoflook en de mayonaise erdoor. Knijp de citroen erboven uit. Klop met een garde door elkaar tot een dikke gebonden dressing.
  5. Snijd de overige 2 ansjovisfilets in kleine stukjes. Schep de sla, tomaatjes en komkommer door de dressing en verdeel over de borden. Leg de plakjes kip, de croutons en de stukjes ansjovisfilets erop, verdeel de Parmezaanse kaas erover.

Notities

De kropsla kan vervangen worden door Romeinse sla of Little Gem sla.

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *