Babi Pangang

Babi Pangang is een favoriet afhaalgerecht van mij. Zelfgemaakt is dit gerecht nog lekkerder dan bij de Chinees. En het is niet moeilijk om te maken. Je moet er wel even de tijd voor nemen. Dit gerecht staat in ongeveer 50 minuten op tafel.

Babi Pangang; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; chinees; oosters; varkensvlees; zoetzuur; atjar;

Babi pangang zelf maken

In dit recept voor babi pangang worden magere varkenslappen gemarineerd in een lekkere Oosterse marinade. Na het braden worden de varkenslappen nog even onder de grill gelegd voor een krokant korstje. En natuurlijk wordt het gerecht geserveerd met atjar tjampoer en een heerlijke zoetzure tomatensaus.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Wat is babi pangang

Hoewel in Nederland babi pangang wordt geserveerd bij Chinese restaurants, komt dit gerecht van oorsprong uit de Indonesische keuken. Babi betekent varken en pangang betekent geroosterd. In de loop van de tijd is men dit gerecht gaan serveren met de atjar tjampoer en een zoetzure tomatensaus.

Shaoxing rijstwijn

Shaoxing rijstwijn (ook wel Shaosing rijstwijn genoemd) komt uit de Chinese streek Shaoxing. Het wordt gemaakt door gestoomde rijst een paar weken tot maanden te laten fermenteren. De gefermenteerde rijst wordt vervolgens uitgeperst en zo ontstaat deze wijn.

Je kunt Shaoxing rijstwijn gewoon drinken, eventueel verwarmd net als de Japanse rijstwijn sake. Maar deze rijstwijn wordt vooral veel gebruikt in Aziatische marinades of sauzen.

Shaoxing rijstwijn kan eventueel vervangen worden door droge sherry.

Meer Oosterse recepten

Ik maak regelmatig recepten uit de Oosterse keuken klaar. De Thaise keuken is favoriet, maar ook recepten uit de Chinese of Indische keuken vind ik lekker. Kijk HIER voor alle Oosterse recepten op deze website.

Babi pangang

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Oosters
Wachttijd 50 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor het babi pangang vlees:

  • 800 gram magere varkenslappen
  • 2 theelepels djahé (gemberpoeder)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel laos
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel zout
  • 4-seizoenen peper uit de molen
  • 1 theelepel limoensap
  • 2 eetlepels arachideolie
  • Naar smaak atjap tjampoer uitgelekt

Voor de babi pangang saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 2 dl kippenbouillon van tablet
  • 1 theelepel djahé (gemberpoeder)
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn of droge sherry
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel ketjap manis

Bereiden

  1. Meng voor de marinade van het vlees djahé (gemberpoeder) met knoflookpoeder, uienpoeder, laos, zout, 4-seizoenen peper uit de molen, limoensap en 2 eetlepels ketjap manis. Wrijf het vlees in met het mengsel en laat het minimaal 15 minuten marineren.

  2. Verhit de grill op de hoogste stand.
  3. Verhit de arachideolie in een wok of braadpan. Schroei het vlees aan alle kanten snel dicht en leg de deksel op de pan. Laat het vlees op middelhoog vuur ca. 10 minuten sudderen. Verwijder dan de deksel en braad het vlees nog ca. 10 minuten. Keer tijdens het braden de lappen enkele malen en bedruip met het braadvocht. Voeg ca. 5 minuten voor het einde van de braadtijd de rest van de ketjap manis toe.
  4. Maak ondertussen de babi pangang saus. Hak daarvoor de ui en knoflook ragfijn. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui en de knoflook ca. 2 minuten. Voeg vervolgens bouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, sherry of rijstwijn en suiker toe. Blijf roeren tot er een egale saus ontstaat. Laat de saus op een laag vuur nog ca. 3 minuten zachtjes pruttelen. Roer de ketjap manis door de saus en voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kokend water toe.
  5. Neem het vlees uit de pan en leg in een braadslee. Zet het vlees enkele minuten onder de hete grill, totdat het vlees een korstje krijgt. Snijdt het vlees in repen van 1 centimeter dik.
  6. Leg wat atjar tjampoer op een voorverwarmde schaal. Leg het vlees op de atjar en schenk de helft van de saus erover. Dien de rest van de saus apart op.

Notities

Lekker met: rijst

Dit recept is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website De Happy Chief Cook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.