Appel-kaneelcake

Het rook zo lekker in huis toen ik deze appel-kaneelcake bakte dat we niet eens gewacht hebben totdat de taart was afgekoeld. Gelijk uit de oven hebben we een puntje gesnoept. Heerlijk. Koud is deze appel-kaneelcake ook lekker, maar we hebben ontdekt dat het nog lekkerder is als je de cake even opwarmt in de magnetron voordat je hem eet.Appel-kaneelcake; recept; recepten; cake; taart; appel; kaneel

Appel-kaneelcake maken

De manier waarop je deze appel-kaneelcake maakt is in eerste instantie eigenlijk precies hetzelfde als bij het bakken van een gewone cake. De basis bestaat uit boter, suiker, eieren en bloem. En natuurlijk een flinke snuf kaneel. Het beslag gaat in een vorm en vervolgens druk je schijfjes appel in het deeg. Als de cake bijna gaar is smeer je nog wat abrikozenjam over de cake en bak je tot slot de cake nog 10 minuten.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze appel-kaneelcake afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 285 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 35 gram
Vet per portie: ca. 15 gram
Eiwit per portie: ca. 5 gram

Ik haal 8 puntjes uit deze appel-kaneelcake. Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Bakvormen met losse bodem

Omdat er een laag appels bovenop deze cake komt, kun je deze appel-kaneelcake niet makkelijk storten na het bakken. Ik gebruik daarom het liefst een bakvorm met een losse bodem voor deze cake. Na het bakken van de cake druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Een springvorm kan ook.

Voor het bakken van deze appel-kaneelcake gebruik ik een ronde vorm met een doorsnede van 15 cm.

Meer cake recepten

Kijk HIER voor meer cake recepten.

Appel-kaneelcake

Deze appel-kaneelcake is weer eens wat anders dan appeltaart. Een lekker zachte cake met kaneelsmaak, appels en abrikozenjam erbovenop. 

Menugang Taart/cake
Keyword appel, cake, kaneel
Oven 1 hour
Bereidingstijd 20 minutes
Porties 8 puntjes
Voedingswaarde 285 kcal

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 1¼  theelepel kaneelpoeder
  • 100 gram fijne suiker + extra om te bestrooien
  • 2 eieren
  • 135 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
  • 40 ml melk
  • 2 kleine appels geschild, klokhuis verwijderd, gehalveerd
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Vet een ronde bakvorm of springvorm van 15 cm doorsnede in.

  3. Roer met een mixer de boter zacht. Voeg de suiker, vanillesuiker en kaneel toe en blijf kloppen totdat de suiker niet meer knarst. Klop een voor een de eieren door het botermengsel. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige geheel is opgenomen. 

  4. Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag. Voeg de melk toe. Spatel het er luchtig, maar goed doorheen.

  5. Schep het cakebeslag in de springvorm.
  6. Snijd de appels in partjes. Druk de appelpartjes in het beslag. Meng 1 theelepel suiker met een ¼ theelepel kaneelpoeder en strooi dat over de appels.

  7. Bak de cake ca. 50 minuten in de oven. Verdeel dan de abrikozenjam over de cake en bak nog 10 minuten in de oven.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Bron appel-kaneelcake: Babe in the city (Engelstalig blog)

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *