Amandelcake met citroen en mandarijn

Op de BBC volgde ik onlangs een serie van Rick Steins reis door Mexico. Rick Stein is een bekende TV kok in Engeland. Tijdens deze serie maakte hij onder meer deze amandelcake met citroen en mandarijn. Toen ik dat recept zag wist ik dat het zelf eens moest proberen.

Amandelcake met citroen en mandarijn; recept; recepten; cake; taart; amandelmeel; citroen; mandarijn; mandarijnen; Rick Stein; Mexico; Mexicaans;

Amandelcake met citroen en mandarijn maken

De smaak van deze amandelcake is heerlijk en op geen enkele wijze te vergelijken met een andere cake die ik ooit gegeten heb. En dat heeft waarschijnlijk veel te maken met de manier waarop de cake bereid wordt. Want voor deze cake worden mandarijnen met schil en al gekookt en vervolgens gepureerd aan het beslag toegevoegd.

Voor de rest bestaat het beslag uit amandelmeel, olijfolie en citroenschil. Uiteraard ontbreken suiker, bakpoeder en eieren niet.

Nadat de cake gebakken is, wordt deze nog besprenkeld met een citroensiroop. De cake is zacht door de olijfolie en citroensiroop. De smaak is een mix van zoet, zuur en bitter. Heel bijzonder en heel lekker. Deze cake is inmiddels favoriet bij ons thuis.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze amandelcake met citroen en mandarijn afdrukken.

Bewaren

De amandelcake met citroen en mandarijn blijft in een luchtdichte doos enkele dagen goed, maar kan ook heel goed ingevroren worden. Ik vries de cake in taartpunten in. Ongeveer een half uur voordat ik de cake wil eten haal ik de punten uit de vriezer.

Bakvorm

Deze amandelcake kan het beste gemaakt worden in een ronde bakvorm. Dat is makkelijker bij het besprenkelen met de citroensiroop. Ik gebruik zelf het liefst een siliconen bakvorm. Deze bakvormen hoef je niet in te vetten.

Pureren

Het pureren van de gekookte mandarijn gaat het makkelijkste met een hakmolen. Zelf gebruik ik een hakmolen die bij mijn staafmixer geleverd werd.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 390 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 28 gram
Vet per portie: ca. 26 gram
Eiwit per portie: ca. 9 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Amandelcake met citroen en mandarijn

Deze amandelcake met citroen en mandarijn is een recept van TV-kok Rick Stein. De mix van smaken is heel bijzonder en heel lekker.

Menugang Cake, Nagerecht, Taart
Keuken Mexicaans
Voorbereiden 30 minutes
Wachttijd 50 minutes
Bereidingstijd 1 hour 20 minutes
Porties 8 personen
Voedingswaarde 390 kcal

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 2 grote mandarijnen (ca. 200 gram), gewassen
  • 4 eieren
  • schil van 1 citroen
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 100 ml olijfolie
  • 175 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder

Voor de siroop:

  • 15 gram witte basterdsuiker
  • sap van 1 citroen

Bereiden

  1. Doe de mandarijnen in een pan en voeg water toe totdat de mandarijnen onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de mandarijnen ca. 20-30 minuten zachtjes doorkoken totdat ze zacht zijn. Laat de mandarijnen afkoelen en snijd ze in de breedte doormidden. Verwijder de pitten. Doe de mandarijnen inclusief schil in een hakmolen of blender en maak er een dikke puree van.

  2. Verhit de oven voor op 180°C (heteluchtoven op 160°C)

  3. Gebruik een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede. Vet deze in. (NB. een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten).

  4. Mix de eieren met de citroenschil en basterdsuiker. Voeg de olijfolie toe en blijf mixen totdat alles goed gemengd is. Schep de mandarijnenpuree, amandelmeel en bakpoeder voorzichtig door het beslag. 

  5. Schep het cakebeslag in de vorm en bak de cake in ca. 50 minuten goudbruin en gaar. 

  6. Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de citroensiroop. Doe hiervoor de suiker en citroensap in een pannetje en verwarm dit zachtjes totdat de suiker geheel is opgelost. Prik dan met een satéprikker diverse gaatjes in de cake en sprenkel de citroensiroop over de cake. 

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Bron amandelcake met citroen en mandarijn: BBC

Volg receptentesten.nl op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *